Internațional

Explozie la hidrocentrala Kahovca: mii de oameni evacuați și 150 tone de ulei de mașină deversat în Nipru

 80 de localități din apropierea  centralei hidroelectrice Kahovca din Ucraina au fost supuse pericolului inundării și populația este evacuată. 

Ukrhydroenergo, instituția care gestionează centralele hidroelectrice ucrainene, declară:  „Ca urmare a unei explozii din interior a sălii motoarelor, centrala hidroelectrică de înaltă presiune Kahovskaya a fost complet distrusă. Centrala nu poate fi restaurată”. 

 

 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe pagina sa de Fb scria azi dimineață: ”În cursul nopţii, de la ora 02.50, teroriştii ruşi au efectuat o detonare internă a structurilor centralei hidroelectrice Kahovka. Aproximativ 80 de localităţi se află în zona inundată. S-a ordonat evacuarea din zonele de risc şi asigurarea apei potabile în toate oraşele şi satele care au fost alimentate cu apă din rezervorul Kahovka. Facem totul pentru a salva oamenii. Toate serviciile, militare, guvernamentale, sunt implicate. În cadrul reuniunii, s-a convenit asupra unui set de măsuri internaţionale şi de securitate pentru a trage Rusia la răspundere pentru acest atac terorist”.

Atât a reușit să ia cu sine

În timpul ședinței  Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei s-a anunțat că 150 de tone de ulei de mașină s-au scurs în Nipru ca urmare a distrugerii hidrocentralei Kahovka. Potrivit autorităților ucrainene, există riscul unor scurgeri suplimentare de peste 300 de tone, scrie Meduza.io.

„Acesta este un ecocid. Rușii vor fi responsabili de posibila privare a oamenilor din sudul regiunii Herson și din Crimeea de apă potabilă, de posibila distrugere a unor părți din așezări și a biosferei”, a declarat Andrei Iermak, șeful biroului prezidențial ucrainean, despre distrugerea barajului.

Kremlinul neagă acuzațiile și dă vina pe ucraineni, deși suspiciuni că acest baraj va fi aruncat în aer circulau încă din toamna anului trecut, când ucrainenii au acuzat ruşii că au minat barajul şi au cerut o misiune internaţională de observare.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button