La 29 martie, 2024, s-a terminat perioada de aplicare la programul „Satul European” ediția 2024. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la ediția din 2024 a programului au depus proiecte cca 80% din primăriile din Moldova, ceea ce numeric este 748 de dosare. Judecând după categoria proiectelor aplicate, cele mai stringente necesități ale comunităților sunt:
42% (315 proiecte, cost mediu pe proiect de cca 7,6 mln de lei) – pentru sisteme de alimentare cu apă și servicii de canalizare;
21% (161 de proiecte, cost mediu de 4,1 mln de lei) – renovarea clădirilor publice și măsuri de eficiență energetică);
15% (113 proiecte, cost mediu 3,3 mln lei) – modernizarea infrastructurii sportive și de agrement;
9% (66 proiecte, cost mediu 2,7 mln lei) – reabilitarea caselor de cultură și a monumentelor istorice;
8% (59 de proiecte, cost mediu 1,7 mln de lei) – instalarea sistemelor de iluminat public;
5% (34 de proiecte, cost mediu 1,8 mln de lei) – instalarewa sistemelor de producere a energiei din surse regenerabile. Valoarea totală a celor 748 de proiecte, bani pe care îi pretind de la guvern, este de 3,78 mlrd de lei.
Odată ce apelul de proiecte s-a încheiat, urmează etapa de evaluare administrativă de către Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL), care va evalua corectitudinea prezentării proiectelor de către primari. La această etapă oficiul va putea solicita informații suplimentare de la aplicanți, în cazul în care acestea nu sunt clare sau suficiente. Dacă informațiile nu vor fi prezentate în termen de 3 zile, proiectul va fi respins. Angajații ONDLR vor merge și în teritoriu, pentru a verifica veridicitatea informației depuse de aplicanți. Cea de-a doua etapă de evaluare presupune verificarea componentei tehnice și financiare a proiectelor, conformarea proiectelor depuse la strategiile naționale de domeniu, impactul acestora, oportunitatea, precum și existența contribuției financiare a aplicantului.
Pentru ambele etape ale evaluării termenul limită e finele lunii iunie. Primăriile au avut la dispoziție aproximativ 4 luni de zile, ca să pregătească dosarele.
În urma apelurilor precedente la programul „Satul European” și „Satul European expres”, lansate în anul 2022 și 2023, au fost implementate 730 de proiecte din cele 900 selectate, ai căror beneficiari sunt peste un milion de cetățeni, a afirmat ministrul luni, 8 aprilie, în cadrul unei conferințe de prezentare a rezultatelor.
Spînu califică programul, lansat de președinta Maia Sandu, ca fiind „cel mai mare și cel mai concret proiect de construcție a infrastructurii în satele și orașele noastre”.
În anul 2022, în raioanele Criuleni și Dubăsari au câștigat finanțare, din acest program, 21 de proiecte și 17 proiecte – în 2023, prin „Satul European Expres”.