Internațional

Europenii se așteaptă la o iarnă dificilă și fac economii. Unele guverne compensează cheltuielile populației

Un pensionar din Belgia s-a mutat cu traiul în rulota pe care o ține în curtea casei sale, pentru că astfel își poate întreține cheltuielile cu 20 de euro pe săptămână. Așa cum s-au scumpit utilitățile și în țara sa, el ajunsese să plătească pentru curent și gaze naturale jumătate din pensia de cca 700 de euro pe lună.

Potrivit unui reportaj realizat de știrile ProTV.ro, inflația din Belgia a ajuns la 11,27% așa încât belgienii s-au trezit peste noapte cu facturi și de cinci ori mai mari. Un sondaj recent arată că 45% dintre cei care muncesc în Belgia sunt aproape de pragul sărăciei. Anca Pappa, asistent social în Belgia: „O factură normală a unei familii, care în mod normal era 200-250 de euro pe lună, repartizată pentru căldură și electricitate, acum ajunge undeva la 1.000 de euro, poate peste”. Femeia mai spuine că statul le va achita alocații cetățenilor, iar cei care nu își pot plăti facturile la curent sunt preluați de stat și primesc statutul de „client protejat” și statul suportă o parte din cheltuielile acestora pentru facturi”.

Aceeași sursă relevă că și cetățenii Germaniei sunt ajutați să treacă peste iarnă. Potrivit unui cetățean român stabilit în Germania, statul i-a și compensat, o singură data, cu 300 de euro, pe cetățăenii care muncesc legal în baza unui contract de muncă, li s-a plătit și câte 100 de euro per copil, iar salariile mai mici de 10300 de euro nu se vor impozita.

Situația e gravă și în Marea Britanie, unde facturile la energie au crescut cu 54%, iar inflația a depășit 10%. Aici guvernul ajută cca 8 mln de locuitori cu un ajutor de 650 de lire ca să-și mai acopere din cheltuielil, iar câte 400 de lire vor primi și 8 milioane de pensionari.

Facturile au explodat și în Italia, unde cetățenii achită un preț de trei ori mai mare la energia electrică, iar producătorii de paste au scumpit produsul deocamdată cu 20%, din cauza cheltuielilor mai mari la utilități. Autoritățile au renunțat la unele taxe, așa încât cetățenilor să le rămână mai multe venituri.

Și Ungaria se pregătește să facă economii și anume, va renunța la activitatea ștrandurilor pe timp de iarnă, vor rămâne închise iarna teatrele și bibliotecile, vacanțele în școli vor fi prelungite, iar în instituțiile publice temperatura aerului nu va urca mai sus de 18 grade cu plus. Populația va primi pachete de spijin mai mici, pe fundalul creșterii uriașe a prețurilor, din cauza instabilității monedei naționale și ratei inflației, care în noiembrie se așteaptă să depășească 20%.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button