CriuleniCulturalEst-Curier

Eugeniu URECHE – un MUNTE de TALENT

Cea de a VI-a ediție a concursului raional al declamatorilor „Eugeniu Ureche – un munte de talent”a întrunit pe data de 6 aprilie 2019, în incinta Bibliotecii Hârtopul Mare, 21 de declamatori de la Stețcani, Râșcova, Ișnovăț, Izbiște, Cruglic, Ohrincea, Criuleni, Cimișeni, Dubăsarii Vechi, Boșcana, Mășcăuți, Hârtopul Mare, Hârtopul Mic, divizați în două categorii de vârstă: 16 -19 ani și 20 +. Participanții au putut prezenta unul din genurile următoare: poezie, fragment din proză sau creație proprie. Obiectivele concursului bienal țin de promovarea artei declamatorice, descoperirea noilor talente, valorificarea și popularizarea creației actorului, regizorului, scenografului, interpretului și maiestrului în arte plastice Eugeniu Ureche.

Juriul concursului: Viorica Șapavalov, directoare, şi Maria Rapcea, metodistă la Biblioteca Publică Orășănească „T.Isac”, or.Criuleni; Raisa Cotruță, bibliotecară Gimnaziul Hârtopul Mic; Lilia Rațoi, bibliotecară Gimnaziul Hârtopul Mare, și Aurelia Rotaru, specialistă principală, Secția Cultură și Turism Criuleni, a luat în considerație ținuta scenică, măiestria interpretativă și oratorică. În urma evaluărilor diplome de mențiune au primit: Pantea Ionela, s. Râșcova, și Sîrghi Vladimir, s. Hârtopul Mic. Premiul III a fost câștigat de Anghelici Ilona, s. Hârtopul Mare, premiul II – Mînza Nicolai, s. Cruglic, iar locul I pentru prezentare cu măiestrie actoricească a revenit lui Plămădeală Eugen din satul Hârtopul Mic.Eugeniu .ureche,,,

De diplome și cadouri s-au învrednicit și categoria a doua de declamatori. Locul I i-a revenit Liubei Novac de la Dubăsarii Vechi și Anei Gornea de la Hârtopul Mare, locul II – Lidiei Stăvilă, Hârtopul Mic, locul III – Nina Varzari, Mășcăuți. Cu diplomă de menţiune s-a ales Natalia Ursache, Hârtopul Mare.

Marinela Stăvilă cu piese vocale și Rusu Sorin, elevul Școlii de Arte Criuleni, cu piese clasice la chitară, au completat pauzele scenice.

A fost un spectacol de care ar fi fost bucuros omagiatul, care la înalțimea gloriei ce o avea întotdeauna găsea și cuvinte de încurajare pentru novici. Eugeniu Ureche, care s-a născut la 21 martie în satul Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, Republica Moldova, a fost un titan al culturii noastre, artist plenar – actor dramatic şi cântăreţ de operetă, solist de operă, interpret de muzică populară, regizor şi scenograf. A absolvit Conservatorul de Stat de la Chișinău în anul 1939. Începând cu anul 1940 şi până în 1980 a fost actor la Teatrul Muzical-dramatic „A. Puşkin”, cu excepţia anilor 1955-1959, când a activat ca solist la Teatrului de Operă şi Balet. A decedat la 27 ianuarie 2005 şi a fost înmormântat la Chișinău.

„Și chiar dacă Marele Maiestru nu mai este printre noi, important e să-i cinstim memoria, să-i păstrăm viu respectul în inimile noastre. Misiunea noastră este de a valorifica creația lui și de a o menține veșnic vie. Sperăm că prin acest concurs să contribuim la o mai profundă cunoaștere a creației lui Eugeniu Ureche”, a declarat pentru Est Curier, Cornelia Catârău, șefa Bibliotecii din comuna Hârtopul Mare.

Concursul, ajuns la a VI-a ediție, a fost organizat de către Biblioteca Publică Hârtopul Mare, în colaborare cu Secția Cultură și Turism Criuleni și susținut financiar de Primăria Hârtopul Mare.

Alexandru Russu

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button