Incidente

Escrocheria „Ruda implicată în accident rutier”: sute de victime și prejudicii de milioane de lei

Doar în acest an, escrocii au adus prejudicii de peste 31 de milioane de lei celor aproape 200 de victime ale schemei „Ruda implicată în accident rutier”. Datele ne-au fost oferite de Inspectoratul General al Poliției.

Fenomenul а luat amploare în а doua jumătate а anului 202З. La început, acest gen de escrocherie era înregistrat preponderent în Chișinău, dar, în ultima perioadă, astfel de cazuri au fost constatate și în alte localități ale Republicii Moldova.

Victimele sunt telefonate și anunțate de persoane necunoscute că o rudă apropiată a fost implicată într-un accident rutier, în urma căruia cineva a fost rănit grav, iar pentru a o scăpa de pedeapsă li se cer bani. Sumele percepute de la victime variază între 20 de mii și 100 de mii de lei. Escrocii – atât bărbați, cât și femei – abordează în special oameni în vârstă. Aceștia sunt sunați, de obicei, la telefonul fix. Prezentându-se drept angajați ai instituțiilor de drept, ei cer sume foarte mari de bani pentru a elibera șoferul care ar fi comis accidentul și a plăti pagubele părții vătămate. În schemă sunt implicați și așa-ziși curieri, care preiau banii. 

Potrivit psihoterapeutei Natalia Doțen, doctor în psihologie, oamenii reacționează irațional din cauza șocului emoțional puternic: ,,Victimele escrocheriei sunt supuse, brusc, unei presiuni psihologice care poate submina capacitatea de a lua decizii în mod obiectiv. Din dorința de a rezolva imediat situația de criză, victimele acționează impulsiv, cum ar fi transferul rapid de bani sau furnizarea unor informații personale”.

Cum vă puteți proteja de escroci?

Psihoterapeuta Natalia Doțen ne oferă mai multe sfaturi, printre care:

  • Fiți conștient de tehnicile de manipulare folosite de escroci, cum ar fi cerințele urgente și amenințările;
  • Evitați deciziile impulsive;
  • Verificați informațiile în sursele oficiale;
  • Luați legătura cu rudele despre care era vorba în discuția telefonică dubioasă;
  • Fiți sceptic în fața ofertelor care cer acțiuni rapide sau informații sensibile;
  • Fiți prudent și nu vă lăsați manipulat de infractori.

Dacă sunteți telefonat de un necunoscut, care vă prezintă un scenariu similar celui din schema „Ruda implicată în accident rutier”, întrerupeți discuția cu el și sunați la 112.

Pagina „Gândește critic!”, Nr. 16 (26), septembrie 2024

Pagină realizată de Asociația Presei Independente (API)

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button