Internațional

Escaladarea Everestului devine mai scumpă

Autoritățile nepaleze au decis să majoreze taxa pentru permisele de alpinism pentru a escalada cel mai înalt vârf din lume, Everest, pentru prima dată în aproape un deceniu.-transmite ecofm.md cu trimitere la The Guardian.

Directorului general al Departamentului de Turism din Nepal, Narayan Prasad Regmi, a declarat că urcarea pe muntele de 8849 de metri înălțime va deveni cu 36% mai scumpă – acum va trebui de achitat 15 mii de dolari pentru această plăcere. în loc de actualele 11 mii de dolari.

„Taxa de autorizare nu a fost revizuită de mult timp. Am actualizat-o acum”, a spus Regmi.

Noul tarif va intra în vigoare din septembrie 2025 și se va aplica în timpul popularului sezon de alpinism din aprilie până în mai pe traseul standard South East Ridge sau South Col, stabilit de neozeelandezul Sir Edmund Hillary și Sherpa Tenzing Norgay în 1953.

Taxele Everest pentru sezonul mai puțin popular din septembrie până în noiembrie și pentru sezonul mai puțin popular din decembrie până în februarie vor crește, de asemenea, cu 36%, la 7.500 USD, respectiv 3.750 USD.

La rândul lor, unii organizatori de expediții au declarat că creșterea, discutată încă de anul trecut, este puțin probabil să sperie alpiniștii. Aproximativ 300 de permise pentru a urca pe Everest sunt eliberate anual.

„Ne așteptam la această creștere a taxelor de permis”, a declarat Lukas Furtenbach de la organizatorul austriac de expediții Furtenbach Adventures.

El a mai menționat că a fost un „pas de înțeles” din partea guvernului nepalez: „Sunt încrezător că fondurile suplimentare vor fi utilizate într-un fel pentru a proteja mediul și pentru a îmbunătăți siguranța pe Everest”.

Regmi, la rândul său, nu a menționat la ce vor fi folosite veniturile suplimentare. Dar veniturile din taxele de permis și alte cheltuieli pentru alpiniștii străini reprezintă o sursă cheie de venit și locuri de muncă pentru țara săracă, care găzduiește opt dintre cei mai înalți 14 munți din lume.

În fiecare an, sute de alpiniști încearcă să cucerească Everestul și alte câteva vârfuri din Himalaya.

Experții în alpinism critică adesea Nepalul pentru că a lăsat prea mulți alpiniști să urce pe Everest și nu face nimic pentru a-l menține curat sau pentru a asigura siguranța alpiniștilor.

De asemenea, alpiniștii care se întorc de pe Everest spun că muntele devine mai uscat și mai stâncos, cu mai puțină zăpadă și alte precipitații, despre care experții spun că ar putea fi rezultatul încălzirii globale sau al altor schimbări de mediu.

Regmi, la rândul său, a contestat că campaniile de colectare a gunoiului și de asigurare a măsurilor de siguranță, se desfășoară în mod regulat.

Vârful Everest este cel mai înalt punct de pe Pământ, cu o altitudine de 8.848,86 m deasupra nivelului mării. Se află în Munții Himalaya, pe granița dintre Nepal și Tibet (China). În nepaleză numele muntelui este सगरमाथा, Sagarmāthā (Mama oceanului), iar în Tibet este cunoscut sub numele de Chomolungma (mama universului). Numele din limba engleză, Everest, a fost dat în onoarea topografului britanic Sir George Everest.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button