Ele sunt autoarele

Alisa Calughin şi Ana-Maria Stegărescu sunt elevele Liceului Teoretic “B. Dânga” din Criuleni, care s-au învrednicit de premiile de încurajare în urma participării la concursul de eseuri desfăşurat în cadrul proiectului “Promovarea toleranţei şi diversităţii în societate cu eforturile comune ale jurnaliştilor şi elevilor de liceu”, implementat de către Asociaţia Presei Independente (API) şi Civil Rights Defenders, Suedia.

În septembrie, într-o discuţie despre ce reprezintă drepturile omului, cine le asigură respectarea şi cum promovăm toleranţa în defavoarea discriminării, cu participarea membrilor Coaliţiei Nediscriminare şi a API, elevii din acest liceu au fost îndemnaţi să-şi expună viziunea asupra temei în eseuri.

Liceenele

Membrii juriului, care a examinat lucrările elevilor din 11 licee din ţară, sunt personalităţi notorii în domeniile jurnalismului şi dreptului: Alesia Bodrug, reprezentant Civil Rigth Defenders, Ludmila Andronic, preşedinta Consiliului de Presă din RM; Ion Bunduchi, jurnalist, director executiv al Asociaţiei Presei Electronice, Dumitru Russu, membru Coaliţia Nediscriminare. Ion Bunduchi a remarcat calitatea lucrărilor prezentate de participanţi – jurnalişti profesionişti şi elevii liceelor. Iar Ludmila Andronic a venit cu un sfat pentru elevi – să nu copie ideile străine, atunci când se angajează într-o competiţie, or pentru un jurat cu nişte ani de experienţă nu face nici 30 de secunde să-şi dea seama dacă e originală sau ba lucrarea.

Una dintre condiţiile participărrii liceenilor la concurs a fost întreţinerea de către instituţie a unui site sau blog, pe care să le publice lucrările.

«Mi-a plăcut să particip la concurs. Este o oportunitate să aflăm ce au reuşit colegii din alte licee, care sunt cerinţele, şi cu siguranţă, e o expreineţă utilă”, a spus Alisa Caluhgin, elevă în ultimul an de liceu cu profil umanist.

S. Cernov

În imagini: finalistele din Criuleni (în prim plan)

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *