Ei stau strajă la hotare, au luptat pentru acest pământ

În ziua de 2 iulie, ziua comemorării lui Ștefan Cel Mare și Sfânt, membrii Asociațiiei veteranilor de război Dubăsari 1992 s-au întrunit întro ședință cu Victor Gaiciuc, consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Gaiciuc

Veteranii au cerut întâlnirea cu preşedintele Igor Dodon, pentru a spune verde în ochi problemele cu care se confruntă populația din stânga Nistrului, oamenii care cu prețul sănătății și vieții au apărat integritatea Republicii Moldova. La întâlnire a venit Generalul Gaiciuc. Sperau că generalul Gaiciuc, ex-ministru al apărării, cunoaște starea de lucruri din stânga Nistrului și va veni cu soluții tactice pentru redresarea ei. Or, cei care au luptat ca să elibereze de cazaci și separatiști metru cu metru de pământ s-au pomenit acum cu posturi noi de control din partea structurilor autoproclamatei republici nistrene.

Lumea de pe platoul Cocieri, sub pretextul pandemiei este ținută ca în țarc, iar autoritățile de la Chișinău nu au luat până în prezent nici o atitudine fermă. Au vorbit veteranii și despre problemele existențiale cu care se confruntă camarazii lor. Generalul, le-a povestit că statul are grijă de ei și le-a mărit unora indemnizația de al 25 de lei la 50 lei, pentru medalii. La insistența veteranilor asupra asigurării retragerii posturilor de control nelegalede pe teritoriul satelor Cocieri, Molovata Nouă, Roghi, la necesitatea asigurării liberei circulații pentru locuitorii satelor Corjova, Vasilievca, secretarul Consiliului Suprem de Securitate nota foarte sârguincios tema ca peste o oră și ceva de discuții să declare că își ia pauză ”o lună pentru documentare” ca să revină cu răspunsuri concrete. Păstrând calmul combatanții l-au avertizat că până el se documentează, posturile de control vor ajunge pe malul drept, dacă autoritățile de la Chișinău nu vor lua o atitudine clară.

Gaiciuc e al nnnn-ulea oficial pe parcursul ultimilor 25 ani care face excursii cu feribotul în raionul Dubăsari, se minunează de curajul și răbdarea cetățenilor, peisajul fascinant și revine în biroul confortabil din capitală, încrezut că lumea aceasta, dacă a rezistat obuzelor, va supraviețui în continuare.

Iar combatanții, din an în an – tot mai puțini, pentru că sunt secerați de boli și deziluzii, continuă să îndelinească porunca lui Ștefan Cel Mare: ”Să stați strajă la hotare, să păziți acest pământ…”

 

Captură video, autor Vitalie Marinuţa, care a asistat la întrunirea cu Victor Gaicuc, care s-a desfăşurat în incinta Consiliului Raional Dubăsari:

E. Chiriac

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *