„E ziua ta, învăţător iubit!”

Duminica trecută comuna Răculeşti şi-a omagiat Învăţătorii În sala de festivităţi a gimnaziului, la sărbătoare, au venit actuali şi fosţi învăţători şi profesori, elevi, oaspeţi din localităţile învecinate. Felicitări cu ocazia sărbătorii au adresat Angela Burciu, directoarea gimnaziului, care le-a urat colegilor săi sănătate, belşug şi bunătate, înţelepciune şi foarte multă răbdare.

DSCN4481

Studioul “Free-star”, elevi din Măşcăuţi

Şi primarul comunei, Vasile Frunza, i-a felicitat pe cei prezenţi cu prilejul sărbătorilor din toamnă – Ziua profesorului, Ziua Bunicuţelor şi Ziua oamenilor în etate, după care a urmat un concert prezentat de artiştii amatori şi de către elevii gimnaziului. Cântecul „Iubiţi învăţători” a răsunat pentru toţi omagiaţii în interpretarea ansamblului „Busuiosc”, din comuna Răculeşti. Cu un program artistic de melodii şi dansuri populare şi moderne au evoluat şi ansambluri din satul vecin, Măşcăuţi: „Răzeşii”, condus de Veronica Mamei, şi copiii care sunt antrenaţi de către Liliana Tamassili-Khanji în filiala din Măşcăuţi a studioului artistic „Free-Star”.

Daria Roşca (foto din stânga), acum este la pensie, după ce 37 de ani, cât a fost în forţă, a predat matematica, a ghidat picii din clasele primare. Şi-a ales profesia pentru că îi plac foarte mult copiii. Referindu-se la semnificaţia sărbătorii, a spus că este ziua când se simte mereu tânără şi plină de viaţă. Nu şi-a numărat promoţiile de elevi, dar faptul că la sărbătoare a venit să o felicite una din fostele eleve, Ana Frunza, i-a provocat o satisfacţie mare.

DSCN4497

„De ce are nevoie un profesor de la sat să fie fericit? – meditează Angela Burciu. – Cred că de sănătate şi remunerare respectivă, ca să uite de muncile câmpului, şi în acelaşi timp să-şi poată procura şi acel computator, şi acel internet şi alte mijloace tehnice, ca să se poată pregăti calitativ de lecţii pentru ziua următoare. De 20 de ani avem aceleaşi doleanţe, dar mereu aflăm că suntem mulţi, că nu ne pot cuprinde pe toţi cu majorarea. Dar eu cred că un stat atunci e bogat, când are oameni deştepţi”. Claudia Chiperi, e de părere că pentru fericire un profesor are nevoie de sănătate şi stimă din partea discipolilor şi a societăţii: „Avem nevoie şi de o remunerare demnă, să facem faţă tuturor cerinţelor. Sunt de acord cu un funcţionar, care spunea, recent: profesorul e dat de dumnezeu, dar, din păcate, e plătit de guvern. Sigur, nu banul îl face pe profesor. Mie îmi provoacă emoţii până la lacrimi recunoştinţa discipolilor, şi recunoştinţa e mai mare în cazul celor, cu care am muncit mai mult, ca să-i scoatem mai la lumină, să-i aducem pe o cale mai dreaptă”.

DSCN4467

Colectivul “Busuioc”

La final, primarul Vasile Frunză a înmânat diplome directoarelor celor două grădiniţe din comună şi directoarei gimnaizului, pentru că au participat și au luat locuri la concursul tradiţional pentru cea mai pregătită instituţie către noul an de studii.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *