Cât e de sigură odihna în Ucraina?

Odesa, Iliciovsk, Coblevo, Zatoca, Sergheevca, în trecut – câteva dintre pre-feratele destinaţii ale concetăţenilor noştri în ţara vecină, Ucraina.

Turiştii care obişnuiau să meargă în Crimeea, anul acesta nu se mai aventurează să viziteze peninsula, preferând, pe aceeaşi bani, odihna în Bulgaria. Dacă în alţi ani cetăţenii cu venituri limitate puteau opta pentru odihnă de 3 zile pe litoralul ucrainean, la preţuri destul de mici, cu ceva merinde de acasă, în acest an, din cauza războilui din estul Ucrainei, moldovenii au devenit mai prudenţi şi aleg să se odihnească acasă.

Am adresat câteva întrebări la acest subiect unei crilenence – Iulia Grajdian, stabilită de ceva timp în oraşul ucrainean Odesa, despre situaţia de acolo. Iată ce ne-a relatat intervievata noastră:

- Iulia, pentru cetăţenii moldoveni cu venituri modeste, plajele din regiunea Odesa şi Nicolaev erau mereu atractive pentru preţul accesibil al serviciilor. În acest an, conflictul de la graniţele Ucrainei, din partea opusă, şi drama consumată la Casa Sindicatelor din Odesa au generat reacţii contradictorii, dar şi au mai tăiat din poftele moldovenilor pentru băile în Marea Neagră. Părerea  ta – este periculos să te odihneşti în regiunea Odessa sau, totuşi, este mai bine să stăm acasă?

- La moment, în opinia mea, nu există nici un pericol în regiunea Odessa. În preajma orasului sunt angajate asa-numitele bloc-posturi, s-a mărit numărul de carabi-nieri şi poliţişti, care patrulează oraşul. Sunt nişte măsuri fireşti, care mi se par a fi normale şi pe timp de pace. Reieşind din faptul că anul acesta numărul de turişti în regiune a scăzut, preţurile au rămas aceleaşi, iar cei, care totuşi au venit la odihnă, rămân multumiţi, cel puţin pentru faptul că e mai liniştit, în special, în Zatoca, Koblevo.

- Ce deosebiri sesizezi între Odessa de anul trecut şi cea din anul 2014, dacă e să ne referim la perioada de vară?

- A intervenit o schimbare radicală a contingentului de turişti. Dacă până acum majoritatea turiştilor erau preponderent din Rusia, Bielarus şi Moldova, acum pe străzile şi plajele oraşului veţi întâlni foarte mulţi turişti din vestul Ucrainei, Polonia, Germania, Italia.

- Presa ucraineană scrie că zona Crimeei este destul de pustie, iar din  postările locuitorilor Odesei înţelegem că şi unii locuitori ai oraşului apreciază faptul că oraşul este mai liber, mai puţin aglomerat, graţie numărului mult mai mic de turişti.  Ce spun concitadinii tăi?

- Într-adevar, vara aceasta Crimeea a rămas practic fără turişti. Oricine poate verifica această informaţie, vizionând translarea camerelor web, instalate pe principalele alei, plasate de-a lungul litoralului în aşa oraşe precum Ialta, Simferopol, Evpatoria. În Odessa situaţia e alta. Da, turişti sunt mai puţini, dar destui, străzile din centrul oraşului sunt pline de vizitatori, în special în week-end. Nici cluburile de noapte nu ramân în urmă – în fiecare săptămână orăşenii şi oaspeţii acestuia au ocazia să savureze vocile vedetelor şi trupelor nu doar ucrainene, ci şi de talie internaţională, DJ faimoşi. În continuare au loc festivaluri, expoziţii şi multe alte evenimente culturale. Orașul e la fel de aglomerat, precum şi restul oraşelor.

- Când ai traversat hotarul moldo-ucrainean ultima dată şi cum este să te deplasezi  pe traseele, ce duc spre mare?

- La moment, controlul vamal e mai strict şi detaliat, în special, al pasagerilor cu cetăţenie rusă. În rest, funcţionarii vamali lucrează destul de operativ. Vorbind de trasee, iarăşi, sunt câteva bloc-posturi şi atât. În fine, e decizia fiecăruia – să vină sau nu.

Acum Ucraina, în opinia mea, trece printr-o perioadă dificilă, o etapă importantă a renaşterii ideii naţioanle, identităţii. Eu sunt convinsă ca Ucraina va depăşi cu demnitate toate greutăţile. Cel puţin, acum ea, la sigur, ştie cine îi e frate şi prieten, şi cine nu. Odessa a devenit mai patriotică, mai europeană, mai deosebită.

Pentru conformitate,  Svetlana Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *