CriuleniCulturalEst-CurierSănătateSocial

După teatre, sălile de concerte și casele de cultură își pot deschide ușile

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a Republicii Moldova a decis azi, 5 februarie, 2021, că sălile de concerte și casele de cultură își pot relua activitățile cu prezența spectatorilor, dar cu condiția să asigure nu mai mult de 50% din capacitate. Nu sunt abrogate, însă, măsurile de sănătate publică, care rămân în vigoare, cum ar fi păstrarea distanțării sociale, purtarea măștilor care să acopere nasul și gura, în spațiile închise în special, dezinfectarea mânilor, a suprafețelor, aerisirea încăperilor, etc. . Hotărârea a intrat în vigoare la data publicării.

”3. Punctul 8 al Hotărârii nr. 42 din 13 ianuarie 2021 a Comisiei naţionale 9 extraordinare de sănătate publică se expune în următoarea redacţie: „8. Se admite desfăşurarea activităţilor cu prezenţa spectatorilor, în incinta instituţiilor teatral-concertistice şi a caselor de cultură la capacitatea de 50% din numărul de locuri, dar nu mai mult de 250 spectatori, cu respectarea prevederilor Instrucţiunii privind măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19, aplicate la organizarea evenimentelor/acţiunilor culturale în incinta instituţiilor teatralconcertistice şi a caselor de cultură, aprobată prin Hotărârea nr. 31 din 24 septembrie 2020 a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică.” A 4. In dependenţă de evoluţia şi tendinţa situaţiei epidemiologice a infecţiei COVID-19, măsurile restrictive vor fi revizuite. 5. Se solicită autorităţilor din domeniul ordinii publice să continue supravegherea respectării de către persoanele fizice şi juridice a măsurilor de prevenire şi control a infecţiei COVID-19.” – se prescrie Hotărârea. 

Rămân a fi închise pentru public cinematorgrafele.

Localurilor de alimentație publică, care au program până la ora 22.00, li se va permite să vândă mâncare la pachet, nu și consumarea acesteia pe loc:

”1. Se admite, în intervalul orelor 22.00 – 07.00, comercializarea produselor alimentare la pachet, prin unităţile de alimentaţie publică de orice tip, cu excluderea posibilităţii de consumare a acestora în incinta/teritoriul unităţii.”

Relaxarea măsurilor respective vine pe fundalul protestelor artiștilor, care au cerut Guvernului să le asigure posibilitatea de a câștiga resurse materiale pentru a-și întreține familiile, pe de o parte, iar pe de altă parte, pe fundalul creșterii, în această săptămână, a cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

La data de 5 februarie, MSMPS a anunțat 776 cazuri noi de Covid-19 și 18 decese cauzate de virus, inclusiv doi lucrători medicali.

Din numărul total de cazuri, 10 cazuri sunt de import (6-Ucraina, 3-România, 1-Italia).

Numărul total teste efectuate – 3104, dintre care 2782 primare și 322 repetate.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 163 400.

Din numărul total de cazuri, 35 sunt lucrători medicali: medici-6 , asistenți medicali-20, personal auxiliar-9.

Coronavirus
Sursa imaginii: prezentarea MSMPS.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button