Incidente

Două persoane s-au înecat pe teritoriul raionului Criuleni

Veniți în ospeție în raionul Criuleni doi cetățeni au lăsat familiile îndoliate din cauza pasiunii pentru scăldat. Un bărbat de 50 de ani, originar din raionul Ungheni, cu amicul din Pohrebea, r. Dubăsari după ce au petrecut la Corjova, Criuleni, pe la ora 20 au decis să treacă în înot Nistrul până la Pârâta.

Pohrebeanul a reușit, iar unghenianul, ajuns la mijlocul râului, a fost înghițit de ape. Salvamarii a patra zi i-au găsit trupul în preajma satului Dubăsarii Vechi.

Un minor de la Sălcuța, Căușeni și-a aflat sfârșitul la Slobozia Dușca.
Venit cu unchiul în această localitate la 7 iunie, după cină, băiatul de 17 ani și-a îndemnat unchiul să meargă la scăldat. Acela l-a refuzat pe motiv că nu poate înota, iar flăcăul, fiind într-o condiție fizică bună, s-a dus la râu singur. Nu s-a îndepărtat mult de mal. A fost scos a doua zi din una din gropile formate după extragerea prundișului și nisipului din albia râului.

Ștefan Manole, șeful Serviciului Situații Excepționale Criuleni spune că salvatorii permanent fac razii pe malul Nistrului, bazinelor acvatice, distribuie pliante despre regulile de comportament pe apă și în preajma apei, dar incidentele nu dispar.
– Localnicii știu că Nistrul e periculos din cauza gropilor ce s-au format în urma extragerii prundișului, curenților din lunile iunie-iulie, cunosc locurile mai inofensive, iar persoanele venite din alte părți se aventurează și riscă viața. Noi intervenim operativ, în caz de incident, dar e foarte important ca persoana care cheamă ajutor să indice locul concret al naufragiului, ceea ce în cazul cetățenilor aflați sub influiența alcoolului se întâmplă mai rar – zice Ștefan Manole.
Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale atenționează repetat populația să fie mai prudentă când pleacă la scăldat, să evite scufundările în locuri necunoscute, iar pentru cei care nu pot înota, să nu intre în apă la adâncime.

  • Nu se admite înotul pe timp de noapte și nici  după ce au fost consumate băuturi alcoolice.
  • Evitați să folosiți pentru scăldat saltele cu aer, anvelope din cauciuc sau alte obiecte improvizate.
  • Oamenii care au în grijă minori să-i supravegheze strict și să nu le permită scăldatul în locuri neautorizate, de unii singuri, sau în grup fără monitorizarea persoanelor mature.
  • Evitați malurile abrupte ale râurilor și locurile adânci.

În acest context salvatorii mai îndemnă oamenii să nu meargă la scăldat în locuri neamenajate cu stații de salvare.
Potrivit IGSU de la începutul anului 2022 în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 6 persoane.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button