Două cazuri de Covid-19 în r. Criuleni, ambele au drept sursă de infectare instituții medicale

La situația din 3 aprilie, 2020, în r. Criuleni a fost anunțat că s-a confirmat al doilea caz de infecție cu Coronavirus. Dacă în primul caz e vorba de o angajată a sistemului de sănătate, ne informează președintele Comisiei Raionale Situații Excepționale, Pavel Spînu, în cel de-al doilea caz confirmat în s. Ratuș, persoana dependentă de dializă s-a molpisit după ce a mers la instituția unde-și făcea procedura. 

În ce privește primul caz de infectare, președintele raionului afirmă că în localitatea Miclești s-au depus pe parcursul zilelor de 2 și 3 aprilie eforturi pentru a stabili cercul de persoane cu care a contactat femeia, inclusiv persoanele cu care ar fi putut interacționa în transportul public pe care l-a folosit pentru a merge la serviciu, la Spitalul sde Psihiatrie.

”Sunt patru persoane în familie, dar problema a venit de la instituția unde activa. Copiii spun că ea a venit acasă duminică după serviciu și s-a izolat, or, ca luctărot medical, știa care ar putea fi pericolul. Toți sunt în izolare. Primăria a organizat un voluntar care va avea grijă să le ducă oamenilor necesarul, ca ei să nu iasă din casă. Astăzi (n.r. – 3 aprilie) câteva echipaje de poliție în frunte cu șeful inspectoratului, a lucrat în localitate, au informat cetățenii privind regulile pe care sunt obligați să le respecte, dacă au intrat în contact cu persoana infectată. Pericolul e mare, or, avem peste 300 de persoane din r. Criuleni care lucrează în instituții medicale în mun. Chișinău”, a adăugat Spînu.

La finele zilei de 3 aprilie, ministra sănătății Viorica Dumbărveanu a anunțat 591 de cazuri confirmate, dintre care cazuri noi – 86 din 419 analize procesate, iclusiv 17 luctărori medicali. Numărul persoanelor recuperate a crescut la 26, s-au înregistrat 8 decese, și încă 192 cazuri suspecte.

Tot în această zi s-a stins din viață, răpusă de compicațiile provocate de virus, Ludmila Caraion, 65 de ani, medic la Substația Medicală Urgentă din Soroca, testată cu Covid-19 printre primii colaboratori ai instituției. Aceasta a muncit în domeniu toată viață, dintre care ultimii 10 ani la Soroca.

Ministra Sănătății a anunțat că din 4 aprilie 2020, spitalul din or. Criuleni la fel va primi pacienți cu Covid-19, de rând cu cele din Hâncești și Anenii-Noi, și Spitalul Cancelariei de Stat, va urma centrul de reabilitare ”Constructorul”. Spitalul din Ștefan-Vodă a fost plasat în carantină, pentru că a devenit un focatr de infecție, pacienții find transferați în alte spitale. Spitalul de la Soroca este și el vulnerabil, însă ministerul nu a decis suspendarea activității acestuia, în schimb orașul e plasat în carantină, din cauza numărului mare de populație infectată – 71.

Autoritățile îndeamnă cetățenii să se abțină de la participarea la slujbele religioase și să evite ieșirile de week-end, amintind despre răspunderea contravențională care este aplicabilă.

Covid 3 aprilie

Est-Curier

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *