Sâmbătă, 4 mai 2024, la ora 20, pe Aeroportul Internațional Chișinău vor ateriza două avioane.
Reprezentanții Mitropoliei Moldovei (subordonată canonic Patriarhiei Moscovei) și ai Mitropoliei Basarabiei (parte a Bisericii Ortodoxe Române) care aduc Focul Haric de la Ierusalim vor trece prin aceeași poartă, dar își vor continua calea în direcții diferite.
Reprezentații Mitropoliei Moldovei îl vor duce la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” din centrul Chișinăul, unde vor fi întâmpinați de Mitropolitul Vladimir, însoțit de ierarhi, stareți de mănăstiri, protopopi, preoți și mireni. În scuarul Catedralei, Mitropolitul Vladimir va împărți lumina sfântă enoriașilor și fețelor bisericești, care o vor duce în lăcașurile în care slujesc.
Conform comunicatului Mitropoliei Basarabiei aeronavă specială va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la București, apoi la Chișinău și după la Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită. Ierarhii Mitropoliei Basarabiei, împreună cu o delegație de clerici și credincioși, vor întâmpina într-o procesiune solemnă Lumina Sfântă la Aeroportul Internațional Chișinău.
Ulterior, Sfânta Lumină va fi distribuită de la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, către fiecare protopopiat și parohie din țară prin cele trei Centre Eparhiale (Chișinău, Bălți și Cahul).
Delegația Mitropoliei Moldovei s-a deplasat la Ierusalim cu o agenție de turism și din componența ei a făcut parte și vicepreședintele Partidului „Renaștere”, care acum două săptămâni, împreună cu afaceristul fugar Ilan Șor, a participat la Moscova, la fondarea blocului politic „Pobeda”.
Mitropolia Basarabiei aduce lumina sfântă enoriașilor săi pentru al treilea an consecutiv, cu o aeronavă privată, oferită de un om de afaceri din România, a declarat Europei Libere purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, Constantin Olariu.
De notat că aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim e o chestiune mai modernă. În țările comuniste, inclusiv RSSM, religia era persecutată și creștinii luau Lumina Învierii pe ascuns de la candelele aprinse în bisericile care mai funcționau în pofida ostilităților guvernanților de atunci.