Direcţia Asistenţă Socială şi-a prezentat raportul

La 13 martie, 2015, angajaţii Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Criuleni s-au întrunit pentru a face totalurile activităţii în anul 2014.

Sala de şedinţe a Consiliului raional era plină de oameni, or, direcţia are cei mai mulţi angajaţi, dat fiind şi numărul mare de servicii prestate popilaţiei aflate în dificultate. Ludmila Brânză, şefa direcţiei, spunea că la momentul actual păturile vulnerabile ale populaţiei beneficiază de servicii precum îngrijire socială la domiciliu, asistenţă socială comunitară; asistenţă personală; servicii protezare şi ortopedie; servicii balneosanatoriale; servicii tutelă, curatelă şi adopţie; plasament în case de copii de tip familial; asistenţă parentală profesionistă.

DSCN3497

În serviciul de îngrijire socială la domiciliu a persoanelor vârstnice care au atins vârsta standard de pensionare şi persoanelor cu dizabilităţi sunt angajaţi 43 lucrători sociali, care deservesc 365 persoane solitare şi inapte de muncă. În serviciul asistenţă socială comunitară sunt angajaţi 32 de asistenţi sociali. La începutul anului 2014, prin decizia Consiliului raional, a fost instituit Serviciul social  „Asistenţă personală”, scopul căruia este oferirea asistenţei şi îngrijirii copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi severe. Din cele 152 de persoane cu dizabilităţi severe pentru 58 a fost angajat câte un asistent personal salarizat. Din cauza insuficienţei surselor financiare nu pot fi acoperite solicitările tuturor beneficiarilor.

Bilete de reabilitare/recuperare sanatorială prin intermediul Direcţiei AS și PF au primit 165 de persoane, în rând aşteptând alţi 360 de solicitanţi. Serviciile destinate copiilor – Casa de copii de tip familial şi Asistenţă Parentală Profesionistă – deservesc la moment 16 copii.

Din sursele Fondului de susţinere socială a populaţiei, au fost acordate 2996 ajutoare materiale în sumă de 2 mln 213 mii 550 lei.

Natalia Rotari, asistentă socială din comuna Hârtopul Mare, spunea că se află în funcţie de doi ani, timp în care a înţeles, că a fi în slujba celor nevoiaşi este mai mult o vocaţie, decât o profesie, dat fiind numărul mare de beneficiari divizaţi în multe categorii. Eugenia Plămădeală, lucrător social în s. Zăicana, angajată în sistem din anul 2003, spunea că problemele celor 13 bătrâni pe care îi are în îngrijire au devenit şi problemele ei. „Bătrânii s-au obişnuit cu pensia mică, n-au nevoie de sume fabuloase de bani pentru a-şi duce traiul, s-au împăcat cu singurătatea, şi doar noi, lucrătorii sociali, suntem cei care le putem descreţi frunţile şi le stăm la dispoziţie când au nevoie de comunicare. Le procurăm produse, le chemăm medicul sau preotul să-i împărtăşească. Le salubrizăm şi le reparăm locuinţele”, spunea femeia care se conduce în relaţiile sale cu oamenii din comunitate de sloganul „Fă un bine de câte ori poţi”. Sergiu Ceauş, ex-vice- preşedinte al raionului, responsabil de domeniu în ultimul an, a salutat lucrătorii din sfera asistenţei sociale şi i-a asigurat de susţinerea sa din noua lui funcţie – cea de secretar adjunct al cancelariei Guvernului. Dumitru Simon, şef al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, spunea că DASPF acordă servicii unei treimi din populaţia raionului şi, în opinia sa, este o activitate de succes. Ion Plămădeală, primarul de la Izbişte, a spus că în 2014 a avut câteva situaţii dificile în sat, dar că le-a rezolvat cu bine, fiind consultat de echipa primăriei, în care intră şi asistentul social, dar şi cu suportul Direcţiei. Vera Stahi, coordonator de program „Asistenţă şi Sprijin Familiei” din cadrul AO „FCPS”, a anunţat că asociaţia a lansat, din februarie, 2015, serviciul social „Echipa Mobilă”, care va presta în anul curent servicii familiilor a 88 de copii cu dizabilităţi sau cerinţe educaţionale speciale, activitate care este susţinută printr-un parteneriat cu Direcţia AS şi PF Criuleni.

S. Cernov. În imagini: participanţii la eveniment

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *