Din 19 august începe febra electorală sau „nunta din Malinovka”

Perioada electorală pentru alegerile locale generale din 20 octombrie începe pe 19 august, 2019, iar campania electorală începe pentru candidați din momentul înregistrării la Comisia Electorală Centrală. Prevederea se conţine în programul calendaristic al alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019, aprobat de către Comisia Elefctorală Centrală. 

Alegeri cliseu

Exponenţii Administraţiilor Publice Locale  sunt responsabile, până la 22 august, de stabilirea minimului de locuri de afişaj electoral şi a minimului de localuri pentru desfăşurarea întâlnirilor cu alegătorii.

Decizia privind stabilirea locului și timpului primirii documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcțiile de consilieri raionali, municipali în consiliile municipale Bălți și Chișinău și de primar general al municipiilor Bălți și Chișinău se va lua până pe 1 septembrie.

Eliberarea listelor de subscripţie în susţinerea candidaţilor independenţi conform cererii depuse se va efectua pentru Consiliile raionale după 30 august, iar pentru cele locale după 9 septembrie

Până la 11 septembrie, urmează să fie luată decizia cu privire la stabilirea locului și timpului primirii documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcțiile de consilieri sătești, orășenești și de primari.

Din 14 septembrie, este planificată constituirea secțiilor de votare în baza propunerilor primarilor. Până pe 26 septembrie, trebuie să fie constituite și birourile electorale ale secțiilor de votare .

Până la 19 septembrie candidații în alegeri își vor putea depune dosarele pentru  a fi înregistrați, iar în fiecare zi vor avea loc trageri la sorți pentru determinarea ordinii de înscriere a candidaților în buletinul de vot.

Publicarea integrală a listei candidaţilor înregistraţi se va face până la 26 septembrie 2019. Candidaţii electorali vor putea obţine creditarea mijloacelor pentru desfăşurarea campaniei electorale după înscrierea în liste, iar CEC până la 3 septembrie trebuie săadopte hotărârea privind stabilirea cuantumului creditelor pentru concurenţii electorali.

După înregistrarea în cursa electorală va începe campania electorală, iar termenul limită de tipărire a buletinelor de vor este data de 16 octombrie.

Verificarea corectitudinii întocmirii listelor electorale şi actualizarea acestora se va face până la 19 octombrie.

Secțiile de vot vor fi deschise, la 20 octombrie, de la ora 07.00 până la 21.00. Eventual, după caz, va fi posibilă prelungirea, cu cel mult două ore, a termenului votării, pentru a le permite alegătorilor care stau în rând să își exercite dreptul la vot.

 E. Alexei

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *