Din 11 martie, 2020, școlile și grădinițele din Moldova își suspendă activitatea

În contectul în care alte două cazuri de infectare prin Coronavirus au fost confirmate pe parcursul zile de azi, 10 martie, ministra Sănătății, Muncii și Ptotecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat în după amiaza zilei, că de mâine, până pe săptămâna  viitoare inclusiv, școlile și grădinițele nu vor funcționa. Măsura se aplică și universităților, școlilor profesionale și instituțiilor de învățământ extrașcolar, durata vacanței fiind anunțată până pe 23 martie. 

cv

Foto: gov.md. Spitalul ”Toma Ciorba”

„Vorbim nu despre măsurile care urmau să fie întreprinse pentru un termen de trei zile, dar și despre săptămâna viitoare, pentru a putea monitoriza situația. Fac un îndemn către părinți. Sunt și eu mamă, am doi copii. Vacanța nu presupune, în cazul respectiv, lăsarea copiilor fără supraveghere, expunerea copilului unui risc și mai mare cu Coronavirus sau alte infecții.

Solicităm responsabilitate din partea părinților, monitorizarea situației copiilor, unde se află, cu cine se află. Evitați autotratamentele, adresați-vă la medicul de familie. Dar cel mai des apelați Serviciul 112, pentru că s-ar putea să nu răspundă medicul de familie, din cauza aglomerației. Evitați deplasările de sine stătător în instituțiile medicale”, a menționat ministra, transmite suntpărinte.md. 

La ora actuală, testele efectuate de laboratorul ANSP au confirmat încă două cazuri noi de infecție cu noul tip de Coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova.  Este vorba de doi cetățeni ai țării noastre, o femeie și un bărbat, care au revenit recent din Italia,  pe data de 26 februarie, și respectiv pe 1 martie. Aceștia sunt internați în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorba”, în stare stabilă, de gravitate medie.

În acest context, Viorica Dumbrăveanu a făcut un apel către persoanele care revin din zonele de risc de infecție cu noul tip de Coronavirus sau care au fost în contact cu persoane infectate de COVID-19, să aplice regimul de autoizolare la domiciliu timp de 14 zile, să contacteze medicul de familie, să-și monitorizeze starea de sănătate cu efectuarea termometriei de trei ori pe zi și la primele simptome de boală, precum tuse sau febră, să apeleze 112.

Totodată, ministrul a reiterat că în scopul sporirii măsurilor de prevenire și control a infecției cu COVID-19 pe teritoriul Republicii Moldova, au fost aprobate măsuri suplimentare precum: interzicerea, începând cu 11 martie 2020, a organizării și desfășurării manifestărilor, măsurilor, întrunirilor în masă cu participarea unui număr de 50 persoane sau mai mare, până la 1 aprilie 2020, cu revizuirea ulterioară termenului dat, în funcție de situația epidemiologică.

La moment, sunt înregistrate 13 cazuri suspecte de infecție cu noul tip de Coronavirus, 10 adulți și 3 copii. Alte trei  cazuri suspecte anunțate dimineață, sunt negative.

De asemenea, Viorica Dumbrăveanu a anunțat că, a aprobat Ordinul cu privire la acordarea suplimentului financiar în mărime de 100% la salariu de funcție,  personalului medical implicat în supravegherea, tratamentul și controlul infecției cu COVID-19.

Ordinul Minisrrului Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, privind suspendarea cursurilor în toate instituțiile de educație din republică, a apărut în seara zilei de 10 martie, 2020:

ordin mecc

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *