EC JuniorSocial

Diferența dintre generații: Înainte era mai bine?

Fiecare tânăr, măcar o dată în viață, a auzit de la părinți, bunei sau profesori fraza ”Înainte era
mai bine”. Cât este de adevărată această frază? Conflictul dintre generații e cauzat mai mult de noile tehnologii sau de incapacitatea acceptării unor schimbări?

Tinerii sunt în centrul schimbărilor și dezvoltării. La moment ei sunt acea generație capabilă de a asimila orice informație nouă și de a se adapta foarte ușor la schimbările din jur. Ei sunt oamenii care cresc printre noi tehnologii și trăiesc mai ușor cu ajutorul internetului. De asemenea, ei sunt în mare parte criticați pentru această ”dependență” pe rețele de socializare și considerați de către maturi drept ”o generație pierdută”.
Dar ce ar fi dacă aș spune că această ”generație pierdută” este de fapt și cea mai inteligentă de până acum? Generația Z- cohorta  demografică ce se succede milenialilor și precede Generația Alpha, sunt acele persoane de care depinde soarta întregii omeniri. Ei sunt posesorii de cea mai nouă și performantă informație. Cât de mult am vrea să negăm asta, dar anume tinerii sunt cei care se pot descurca în secolul XXI. Este cea mai tolerantă și altruistă generație de până acum!
Adolescenții au trecut la un alt nivel de acceptare, luptând pentru egalitatea în drepturi a tuturor persoanelor, ca exemplu fiind mișcarea din 2019 ”Black lives matter” organizată pentru egalarea drepturilor afro-americanilor. Această societate este concepută din persoane care aprobă egalitatea dintre femei și bărbați și nu iartă violurile, abuzurile și violențele în familie. Vârsta nu înseamnă experiență!
Adolescenții au de învățat multe de la cei mai mari, însă nu trebuie să nu luăm în considerare că și maturii au ce învăța de la copiii lor!
Trăim ca să ne dezvoltăm, trăim ca să schimbăm ceva. Tehnologie nu înseamnă necazuri, tehnologie nu înseamnă control de către autorități, tehnologia nu înseamnă spălarea minților și pierderea banilor. Tehnologia nu
este întruchiparea diavolului! Ea a fost inventată de oameni, ea este progres, schimbare și este, în primul rând, un nou început, iar asta cel mai mult înțeleg tinerii.

De asemenea, o mare parte din timp, tinerii o petrec cu prietenii, la școală, la școala de arte, sală sau centre de tineret. Lucrează asupra lor și tind spre noi realizări. Scriu proiecte, încearcă să își exprime părerea, să se facă auziți și să își câștige locul în societate. Există multe campanii ecologice susținute de tineri spre redresarea sănătatea mediului. Un mare ajutor îl oferă și Centrul de Resurse pentru Tineri ”UNIT” din Criuleni, în realizarea
planurilor.
Conflictul între generații mereu va exista, deoarece unii trăiesc în trecut, iar alții stau între prezent și viitor. A tinde spre noi realizări și spre schimbări e ceva foarte greu dar care aduce mari succese. Timpul trece, nimic nu stă pe loc și e normal ca puterea deciziei să fie preluată de alte persoane, chiar dacă e greu de acceptat.
”Înainte era mai bine!”- Da, de asta mergem înainte!

Victoria Ciobanu

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Sprijin pentru mass media din Moldova și eforturi inovatoare de educație mediacă”, finanțat de Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională și implementat de Internews în Moldova, ce are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, care oferă cetățenilor acces la o diversitate de perspective și reduce vulnerabilitatea sectorului mediatic la interesele politice și economice.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button