Diagnosticul precoce – o şansă sigură de vindecare!

În raioanele Dubăsari și Orhei continuă proiectul comun ”Profilaxia cancerului mamar”, desfășurat cu suportul financiar al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAS).

Autorii proiectului și-au propus mai multe obiective, printre care implementarea programului de screening mamar prin mamografie și examinarea a cel puțin 90% din populaţia femenină eligibilă din cele două raioane. Proiectul va dura 18 luni, iar primele rezultate denotă utilitatea lui.

Parascovia Mamulat, colaboratoare a Centrului de Sănătate Dubăsari, ne informează că grupul țintă căruia îi este destinat proiectul, sunt femeile cu vârsta între 50 și 69 de ani. Pentru un tratament reușit al cancerului mamar este importantă diagnosticarea precoce, și până la finele proiectului cel puțin 70% din cazuri potențial existente trebuie să fie depistate.

Proiectul mai urmărește scopul de a fi creat un sistem informaţional interconectat la baza de date la nivelul medicului oncolog din raion şi IMSP “Institutul Oncologic“. Prin astfel de proiecte se urmărește îmbunătățirea de lungă durată a stării sănătăţii populaţiei, în baza impactului proiectului asupra evoluţiei sistemului sanitar.

În raionul Dubăsari sunt înregistrate 2800 femei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 ani.

Au fot examinate până în prezent – 531 persoane. La peste 20 de persoane s-au depistat unele patologii, care urmează a fi investigate și tratate în instituțiile de specialitate din republică, costurile fiind achitate de către CNAS.

Partenerii CNAS în acest proiect sunt Ministerul Sănătăţii, Institutul  Oncologic, Consiliul raional Orhei şi Consiliul raional Dubăsari,Centrul de Sănătate Dubăsari, Centrul Sănătate Publică.

La moment proiectul e în plină desfăşurare. Pentru informații  adresaţi-vă la Oficiul Medicilor de Familie din fiecare localitate.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *