Despre pericolele traficului

Ce este traficul de fiinţe umane şi cu ce scop este practicat, dar şi cum sunt prevenite asemenea cazuri, au discutat angajaţii instituţiilor subordonate primăriei Criuleni  la o şedinţă organizată cu acest scop de către Programul “Compact”, finanţat de corporaţia “Provocările Mileniului”.

Cei prezenţi la training şi-au actualizat cunoştinţele prinvind  metodele pe care le practică traficanţii pentru a-şi recruta victimele, fapt care, în opinia organizatorilor, va ajuta la prevenirea fenomenului, or, fiecare dintre cei veniţi la training exercită o funcţie publică şi, prin urmare, ar putea întâlni personae care îşi exprimă intenţia de a pleca. “Fiecare dintre cei traficaţi au comis unele greşeli atunci când au decis să plece, iar faptul că nu s-au informat din timp i-a făcut mai vulnerabili.

De aceea vă rugăm să le aduceţi la cunoştinţă oamenilor, indiferent de sex şi vârstă, că atunci când decid să plece, pot suna la linia fierbinte 080077777 şi se pot informa cum pot pleca la muncă legal fără să se expunnă pericolelor”, spunea trainerul. În ultima perioadă pentru cetăţenii din ţara noastră devin atractive ţările arabe, care recrutează personal pentru exploataţiile petroliere. Un caz de trafic de organe, fără consimţământul persoanei, a avut loc cu un cetăţean al RM în Qatar. Bărbatul a plecat să se angajeze la o sondă petrolieră. Ajuns acolo, i s-a organizat o cursă. El a fost supus unei intervenţii chirurgicale de extirpare a unui rinichi, despre care nici nu şi-a dat seama.

După ce şi-a revenit, i s-a spus că pe moment nu este pentru el de lucru, l-au trimis în Moldova cu promisiunea că va fi chemat când va apărea un loc de muncă. Ajuns acasă, bărbatul s-a simţit rău, a cerut ajutor medical şi abia atunci a aflat că, de fapt, a suferit de curând o operaţie şi a rămas cu un singur rinichi. Bărbaţii mai des sunt traficaţi pentru exploatare prin muncă, femeile traficate sunt exploatate sexual sau la fel, prin muncă, iar cei mai vulnerabili la trafic sunt şomerii, tinerele din familii vulnerabile sau victimele violenţei în familie, care sunt ademenite cu condiţii de trai mai bune decât acasă.

Info “E.C.”

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *