Despre Europa, pe înţelesul tuturor

 De ce vreau eu în Europa? Cine şi ce mă aşteaptă acolo? Care sunt beneficiile şi ce obligaţiuni îmi revin? Cum e posibil că statele UE să fie prospere, şi Moldova continuă să se afle în sărăcie? Cine şi de ce oferă granturi pentru dezvoltare Republicii Moldova şi care sunt aşteptările ţărilor donatoare faţă de ţara noastră? Ce oportunităţi au tinerii odată cu deschiderea Europei către Republica Moldova?

Acestea au fost doar câteva întrebări la care au dorit să afle răspuns locuitorii satelor Ustia, raionul Dubăsari, şi Măşcăuţi, r-l Criuleni. La întrebările cetăţenilor au răspuns experţii Lilia Snegureac, secretarul „Platformei societăţii civile „Pentru Europa: consolidarea comunicării interne şi externe”, Sergiu Harea, expert în economie şi relaţii comerciale, şi Veaceslav Ceremuş, secretar general al Institutului european de dezvoltare regională.

DSCN3904

Ustienii se informează

Pe data de 22 mai, la Ustia, Dubăsari, sat cu cca 3600 locuitori, mai activi s-au dovedit a fi pensionarii, invitaţi la dezbateri de către Vera Panfili, consilier local. Aceştia au dorit să discute despre sistemul de pensionare în statele Uniunii Europene, despre garanţiile de care se bucură cetăţenii ajunşi la pensie în UE. Evident, tema banilor nu ar fi fost discutată deplin dacă cetăţenii nu ar fi atins subiectul jafului băncilor. Mai multe detalii despre cum a fost posibil asemenea episod în viaţa publică a statului nostru a vorbit Sergiu Harea. Sergiu Harea a vorbit şi despre beneficiile acordului de liber schimb de care pot beneficia producătorii agricoli din ţara noastră, dar şi despre obligaţiunile faţă de consumatorii din vest, despre standardele pe care le aplică statele UE în raport cu producătorii de produse alimentare, produse agricole, modernizarea sectoarelor economiei Moldovei odată cu apariţia posibilităţii de a atrage fonduri europene.

Lilia Snegureac, care a fost şi primul ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova şi preşedinte al Biroului de informare a Consiliului Europei, s-a referit la beneficiile sistemului european de asigurări medicale, la oportunităţile pentru tineri care pot folosi Cardul de mobilitate a tineretului, pot studia în ţările UE.

DSCN3895

 

 

Expertul Veaceslav Ceremuş a vorbit despre spaţiul european drept unul al naţiunilor. Dânsul a spus că nici un popor nu şi-a pierdut identitatea, dacă a aderat la UE, dar a continuat să-şi păstreze şi să promoveze tradiţiile sale, şi nu e nevoie să se copie ceea ce este impropriu unui popor sau stat. Fiind expert în dezvoltare regională, Ceremuş a vorbit despre cum o comunitate îşi poate dezvolta infrastructura, şi accesând fonduri europene să dezvolte condiţii bune de trai pentru locuitori.

 

La Măşcăuţi mai activi au fost elevii

Experţii au remarcat gradul lor de informare privind relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Gazda bibliotecii, unde s-a desfăşurat activitatea, Nina Morărescu, a invitat persoane din diferite domenii, inclusiv din APL. Cei care şi-au făcut timp să vină la întâlnirea cu experţii s-au convins că localitatea Măşcăuţi – remarca făcută de oaspeţi – este una deosebit de frumoasă, numărul de locuitori şi aşezarea geografică permite dezvoltarea turismului, iar pentru asta e nevoie de drumuri, utilităţi, ca să fie atraşi şi vizitatorii.

DSCN3914

Măşcăuţenii au colindat Europa, spun ei la dezbatere

După ce le-au vorbit despre avantajele sistemului european de valori şi priorităţi, experţii le-au propus tinerilor să formeze un club de europenistică, sau un ONG local, prin care să poată veni sursele necesare localităţii. Şi aici participanţii la dezbateri au dorit să discute despre furtul de bani din bănci, şi au dorit să afle părerea experţilor despre posibilitatea returnării acestor sume enorme în visteria statului, dar şi despre cât de eficientă este justiţia în ţara noastră. Şi Lilia Snegureac, şi Veaceslav Ceremuş şi-au expus dorinţa de a reveni în localitate, mai cu seamă că artiştii Veronica Mamei (la fluier) şi Boris Mărcuţă (acordeon), ajutaţi de Larisa Timcov, directoarea Casei de cultură, au oferit oaspeţilor un buchet de melodii autentice specifice locului.

La finele dezbaterilor participanţilor le-au fost distibuite materiale informative pregătite de către Platforma  „Pentru Europa” şi ziarele „Obiectiv European: să vorbim despre Europa”, editat de către API.

DSCN3908

Elevii cred că satul are pesrpective europene

Dezbaterile în ambele localităţi au fost organizate de către Asociaţia Presei Independente (API) în colaborare cu redacţia publicaţiei „Est-Curier”, cu suportul proiectului „Parteneriate pentru o societate civilă durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.

S. Cernov

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *