CriuleniEst-CurierSocial

(Actualizat) De pe monument – radiaţi, rămaşi în istorie

O cititoare a ziarului ne-a semnalat, că sâmbătă, 22 iulie, arpoximativ pe la ora 11.00, mergând pe aleea din scuarul monumentului lui Ştefan-cel-Mare, a observat un bărbat echipat cu un polizor electric, care radia numele celor doi, foşti deja, demnitari de stat, Vlad Filat şi Vitalie Rotaru, încrustate pe placa din spate, despre care inscripţia ne anunţă, ca au contribuit şi ei la ridicarea acestui monument.

Vice-primarul oraşului, Iurie Procofiev, a spus că monumentul nu se află în gestiunea primăriei, iar despre faptul că ar fi dispus cineva radierea numelor celor doi, nici nu a ştiut.

Întrucât am considerat că monumentul şi piaţa Ştefan-cel-Mare sunt în gestiunea Consiliului Raional, am contactat responsabilii de acolo. Marcel Untila, vice-preşedintele raionului, care suplinea şi atribuţiile preşedintelui în lipsa lui, întrebat cine a dispus radierea numelor celor doi de pe placa monumentului, ne-a spus că nu cunoaşte, dar că se va informa şi ne va comunica. Ulterior vice-preşedintele a revenit cu un apel şi ne-a comunicat, că nu se ştie cine a intervenit în inscripţiile de pe monument, presupunând că sunt nişte acţiuni samavolnice ale cuiva. M. Untila a spus că în urma sesizării redacţiei, a sesizat, la rândul său,  poliţia, care urmează să stabilească făptuitorul şi să încadreze juridic fapta. Marcel Untila ne-a mai comunicat, că, documental, această construcţie nu are statut de monument propriu-zis, or, precedenta conducere nu l-a dat în exploatare şi nu l-a înregistrat în registrul monumentelor la Ministerul Culturii.

Foto cu numele lui Filat
Fotografie din ziua inaugurării monumentului, 31 August 2014.

 

Fara Filat
Imagine din 25 iulie 2017

Amintim, că fostul premier, Vlad Filat, a fost condamnat la 27 iunie 2016 de către judecătoria Buiucani, la nouă ani de închisoare cu executare, pentru  trafic de influență și corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, iar la 22 februarie 2017 sentinţa a devenit irevocabilă, după ce CSJ a menținut în vigoare sentinţele instanţelor inferioare.

Fostul preşedinte de raion, Vitalie Rotaru, a fost reţinut la 14 aprilie, 2017, fiind învinuit de procurorii Anticorupţie că a pretins circa 1 700 000 de lei de la câţiva agenţi economici, implicaţi în executarea proiectelor investiţionale europene. Ulterior, instanţa de judecată a eliberat pe numele lui Rotaru mandat de arestare pe un termen de 30 de zile, prelungit ulterior. În prezent, se pare că fostul preşedinte este cercetat penal în stare de libertate, acesta fiind surprins de jurnalişti la începutul lunii iulie, pe holurile Judecătoriei Chişinău, oficiul Buiucani, fără escortă, informează unimedia.info, cu referire la crimemoldova.com.

Luni, 31 iulie, subsenmnata, am fost audiată de către inspectorul de sector Oleg Gârtopan în calitate de „martor”, la mine făcând trimitere cel care a depus sesizarea la poliţie, din motiv că, vorba poliţistului, „aş fi observat prima” despre lipsa inscripţiilor. Oleg Gârtopan m-a promis că voi fi informată despre mersul cercetărilor şi, dacă se găseşte făptaşul,  cum va fi încadrată juridic acţiunea acestuia.

S. Cernov

Imagini: sunt „Domnii” – nu-s „Domnii”

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button