Completările la Legea Cetățeniei române nr. 21/1991, intrate în vigoare la 26 iulie 2021 au pus pe jar mulți cetățeni din Republica Moldova.
Potrivit noii reglementări, după articolul 15 a fost introdus un nou articol, articolul 151, cu următorul cuprins:
Pentru a face față fluxului de solicitări pentru apostilarea documentelor Ministerul Justiției al Republicii Moldova a decis că din 8 decembrie 2021 depunerea actelor spre apostilare va avea loc în baza unei programări prealabile prin poștă electronică. Va fi de asemenea posibilă și depunerea actelor fără programare la un ghișeu, dar pentru evitarea timpului lung de așteptare, se recomandă utilizarea opțiunii de programare prealabilă.
Pentru efectuarea unei programări în vederea aplicării apostilei, urmează a fi expediat un mesaj la poșta electronică: programare.apostila@justice.gov.md, care va conține următoarele date.
– Numele, prenumele depunătorului (anume persoana care va depune actele);
– Numărul de acte spre apostilare.
Urmare a recepționării mesajului, în adresa solicitantului programării, va fi expediat un mesaj de confirmare care va conține data, ora și codul unic al programării.
Depunătorul urmează să se prezinte cu buletinul de identitate la sediul Direcției apostilă și legalizare, situat la adresa: mun. Chișinău, str. 31 August 1989 nr. 82, la data și ora indicată în mesajul de confirmare.
În cazul în care depunătorul va intenționa să depună un număr mai mare de acte decât cel indicat în mesajul de programare, acestuia urmează a-i fi refuzată primirea în partea excedentului de acte.
Conform datelor Agenției Naționale pentru Cetățenie din România în perioada 1 ianuarie 2020- 31 decembrie 2020 pentru dobândirea cetățeniei române au fost depuse 786546 cereri din partea locuitorilor RM, dintre care 642149 au fost aprobate.