De la bunica adunate

Şcoala Primară Criuleni a inaugurat muzeul şcolii. Evenimentul s-a desfăşurat vineri, 8 mai, bibliotecara şcolii, dna Maria Stahi fiind cea care şi-a asumat rolul de custode şi de ghid al localului.

„De la bunica adunate” se numeşte expoziţia de obiecte vechi, aduse preponderent din Șolcani, Soroca, din casa părintească a Mariei Stahi, și expuse în muzeul școlii. Același generic l-a purtat şezătoarea organizată de clasa IV „A”, ajutaţi de părinţi şi ghidaţi de învăţătoarea Ala Dodon.

Sala de festivităţi a fost decorată în stilul unei case mari tradiţionale, cu sofcă stilizată, covoare şi perne brodate, ştergare şi neapărat cu masa întinsă pentru oaspeţi. La şezători mai întâi se lucra, după care se şi servea din bucatele gazdelor. Părinţii elevilor şi-au propus să fie gazde bune şi au pregătit mămăligă, plăcinte, friptură şi brânză, dar şi dulciuri tradiţionale. Copiii, între timp, antrenaţi în mai multe activităţi specifice şezătorilor, au lucrat, au dansat, au cântat – toată rânduiala au respectat!

Şezătorile „moderne” se deosebesc de cele din vechime prin faptul că la ele sunt invitate persoane importante şi, mai nou la Şcoala Primară – se utilizează tehnologiile informaţionale. Învăţătoarea Ala Dodon  a conectat un compiuter la proiector şi astfel toţi elevii şi oaspeţii au putut cânta cântecele populare îndrăgite, citind de pe ecranul imens cuvintele. Primarului Vitalie Onişciuc i-a revenit funcţia de solist în cântecul „La Nistru la mărgioară”, iar parohul bisericii, Vasile Pistrui, a povestiti picilor cum erau şezătorile pe vremea când dânsul era copil. „Nu erau pe jos covoare, din celea care aţi pus pe jos erau pe pereţi. Pe podea se aşterneau paie, şi dacă mai dansau oamenii, paiele se ridicau cât colo de sus şi pluteau prin aer!” – spunea preotul. Printre altele, dumnealui a constatat că face ghemul altfel decât copilaşii şi s-a oferit să le arate cum o face, deci, a pus mâna pe ghem şi a ajutat. „Mătuşa Maria pe care o ţine moş Trofim” (Maria Bobeico) a fost rugată să povestească cum erau peţite fetele altădată, evident, să-şi spună propria istorie. Părinţii, în special mamele, îmbrăcate în costume populare, s-au prins în joc alături de copiii lor. Au dansat „Coasa”, „Hora”; au cântat cântecele „Mai la deal de casa noastră”, „Mamă, inima mă doare”, „Trandafir de la Moldova”, „M-a trimis mama la vie”, acompaniaţi de înregistrări moderne şi de dna Irina Nicolai. La final elevilor şi oaspeţilor li s-a propus să vizioneze un fragment din filmul artistic „Troiţa”, filmat în baza operei lui Dumitru Matcovschi, după care cei maturi au iniţiat o discuţie cu generaţia în creştere despre speranţă, credinţă, dragoste şi sufletul omului. Părintele Vasile i-a invitat la biserică, să discute pe îndelete şi să înţeleagă mai bine rostul fiecrărei noţiuni dintre cele despre care au vorbit, discutând filmul. Galina Chirev, directoarea Şcolii Primare, a calificat şezătoarea drept extraordinară şi a mai spus că aceasta a fost dedicată memoriei primului director al Şcolii Primari Criuleni, Ludmila Cuneţchi, care a plecat dintre noi exact la 8 mai, cu patru ani în urmă.

S. Cernov

Imagini de la eveniment

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *