CriuleniDubăsariEducaţiePolitic

Cum vor putea vota elevii și studenții?

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor putea vota pentru prima dată peste 52 de mii de tineri care au împlinit sau vor împlini vârsta majoratului în ziua scrutinului. Elevii și studenții cu drept de vot care au domiciliul/reședința în aceeași circumscripție uninominală cu instituția de învățământ unde sunt înmatriculați vor putea vota atât pentru candidații din lista națională, cât și pentru candidatul din circumscripția uninominală, la fel vor putea participa la referendumul republican consultativ. Dacă localitatea de domiciliu nu coincide cu cea unde studiază, atunci tinerii alegători vor putea vota la orice secție de votare în localitatea unde învață, însă nu vor putea alege candidatul pe circumscripția uninominală.

Olivia Gulereanu este elevă la Liceul Teoretic „Mihail Stratulat” din satul Boșcana, raionul Criuleni. Tânăra va vota în acest an pentru prima dată. Ea înțelege importanța acestui proces democratic și abia așteaptă să intre în cabină de vot și să pună ștampila „Votat”. Olivia este sigură că toți tinerii se vor mobiliza și își vor îndeplini obligația de cetățeni responsabili. „Sigur că am emoții, doar voi vota pentru prima oară, însă vă asigur că va fi un vot informat”, adaugă tânără.

Și Aurel Balan va merge să voteze, sperând că, inclusiv prin votul său, va opri exodul de tineri din țară. Băiatul este student în anul patru la Colegiul de Industrie Ușoară din orașul Bălți. El este optimist și crede că fiecare vot va conta pentru a alege deputați competenți. „Simt totuși o anumită nesiguranță că nu se vor produce acele schimbări în țară pe care ni le dorim noi, inclusiv tinerii”, spune Aurel.

 CEC mobilizează tinerii să iasă la vot

Conform datelor statistice, la alegerile din februarie curent, vor obține dreptul de vot, pentru prima oară, peste 52 de mii de tineri care au împlinit sau vor împlini, inclusiv în de 24 februarie 2019, vârsta de 18 ani. Comisia Electorală Centrale (CEC) îi va încuraja să iasă la vot, expediindu-le la domiciliu câte o scrisoare cu un mesaj de mobilizare: Pe 24 februarie 2019, vor avea loc alegeri parlamentare. Mergi la vot! Primul tău vot reprezintă începutul drumului tău în calitate de cetățean căruia îi pasă de viitorul său, al părinților, al bunicilor, al prietenilor și, de ce nu, al viitorilor tăi copii”.(…)  Votează! Votul tău contează!”.

Condițiile de vor pentru elevi și studenți

La mijlocul lunii ianuarie 2019, CEC a adoptat Hotărârea cu privire la particularitățile votării unor categorii de alegători la alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019, prin care au fost indicate condițiile de vot pentru tinerii studenți și elevi. Astfel, dacă tânărul student și elev are domiciliul/reședința în aceeași circumscripție uninominală cu instituția de învățământ la care este înmatriculat, atunci el va putea vota  pentru candidații din lista națională,  pentru candidatul din circumscripția uninominală, dar și la referendumul republican consultativ.

Potrivit aceleiași hotărâri, „studenții și elevii cu drept de vot înmatriculați la instituții de învățământ într-o localitate în care nu au înregistrare la domiciliu sau la reședință pot vota, în cadrul alegerilor parlamentare pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul republican consultativ, la orice secție de votare deschisă în această localitate”. Ei se vor prezenta la secția de vot cu buletinul de identitate cu fişa de însoţire, dar și cu  carnetul de student/elev al instituţiei de învăţământ din localitatea respectivă. Tinerii, de asemenea, vor completa și vor semna o declaraţie pe propria răspundere privind abţinerea de la votarea multiplă, sub sancțiunea aplicării dispozițiilor Codului penal în caz de încălcare a acestei obligații. Acești alegători vor fi înscriși în lista suplimentară, iar la rubrica ,,Notă” din listă se va indica instituția de învățământ la care sunt înmatriculați.

Lilia Zaharia

 Articolul se publică în cadrul proiectului „Campanie de informare şi educație electorală în regiuni privind alegerile parlamentare”, implementat de Asociația Presei Independente (API) și finanțat de Programul Mass-Media al Fundației Soros-Moldova.

Opiniile exprimate țin de responsabilitatea API și pot să nu coincide cu poziția Fundației

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button