La finele zilei de 2 mai 2024, în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 825 mii de locuințe (inclusiv cele neocupate) și circa 1204 mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită), informează Biroul Național de Statistică.
Ponderea locuințelor recenzate în total locuințe estimate, în profil teritorial, la finele zilei de 2 mai 2024 se prezintă astfel:
Raioanele Criuleni și Dubăsari fac parte din lista celor nouă raioane în care recenzarea încă nu a depășit 41%. Unul din motive după cum afirmă Maria Zugravu, responsabilă de desfășurarea Recensământului în r. Criuleni a fost deficitul inițial de recenzori în șase sectoare. Actualmente acesta a dispărut și recenzarea a intrat în ritmul necesar pentru a face față exigențelor.
Recensământul populației și locuințelor (RPL) din Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024 conform prevederilor Legii nr. 231/2022 privind recensământul populației și locuințelor, ale Hotărârii Guvernului nr. 69/2024 și ale Hotărârii Guvernului nr. 951/2022.
Organizația Națiunilor Unite recomandă statele lumii să efectueze recensăminte ale populației cel puțin o dată la 10 ani. RPL din Republica Moldova din anul 2024 se desfășoară după 10 ani de la recensământul precedent (din 2014) și este ultimul an din runda mondială 2020 a recensămintelor realizate pe plan internațional (care cuprinde anii 2015-2024).
În corespundere cu art. 5 al Legii 231/2022, recensământul are ca obiectiv producerea, în condiții de calitate și comparabilitate internațională, a statisticilor oficiale naționale sub forma unor indicatori statistici privind: numărul și distribuția teritorială a populației la cel mai mic nivel teritorial; structura demografică și caracteristicile socio-economice; gospodăriile casnice, locuințele, condițiile de locuit ale populației și clădirile în care se situează locuințele acesteia.
Contrar falsurilor răspândite de persoane rău intenționate, chestionarele pentru Recensământul din 2024, ca și în cazul recensământului precedent din 2014, NU conțin întrebări despre avere, câștiguri, carduri bancare, datorii, colecții, moșteniri, conturi, firme, bunuri în posesia cetățenilor.
Pentru a asigura buna înțelegere a chestionarelor de recensământ de către reprezentanții diferitor grupuri etno-culturale și informarea din prima sursă a acestora, chestionarele au fost elaborate și sunt disponibile în limbile română, rusă, găgăuză, ucraineană, bulgară și romani.
Conform art. 7 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 231/2022, respondenții și alte persoane care fac obiectul recenzării au obligația de a respecta și de a nu obstrucționa activitatea personalului de recensământ.
Biroul Național de Statistică recomandă cetățenilor să fie mai precauți la alegerea surselor de informare, dând prioritate surselor demne de încredere și să nu cadă pradă falsurilor și miturilor despre recensământ, și nici să nu le răspândească.