Ecologic

Cum să tai copacii și să nu încalci legea?

„Cetățenii taie, noi mergem și îi sancționăm, iar ei spun că „noi n-am știut” – așa descrie Ion Guzun, șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Criuleni, impactul unei modificări legislative mai puțin cunoscute publicului care a intrat în vigoare în 2023.

Funcționarul afirmă că dacă până acum de pe terenul aflat în proprietate privată puteai tăia arborii la propria decizie, cu noua modificare, ca să recolteze proprietarul de pe terenul său masă lemnoasă, citat din lege „obținut în urma deetatizării proprietății publice acoperite cu vegetație forestieră, este nevoie de autorizația de la Agenția de Mediu”. De pe terenurile agricole de tip fânețe, pășune, care au o suprafață mai mare de 0,25 ha și sunt împădurite, ca să faci tăierea, tot e nevoie de autorizație. Cu alte cuvinte, explică Guzun, dacă cetățeanul a cumpărat, a privatizat un terem din proprietatea statului, și pe el sunt copaci, e nevoie să anunțe autoritățile înainte de a-i tăia.

„Dacă un oarecare cetățean are în proprietate un teren agricol, un hectar mai mare de 25 de ari, și nu l-a prelucrat vreo 10 ani, iar pe el a crescut pădure, ca să facă acum tăierea, are nevoie de autorizație. Oamenii scriu petiții unul pe celălalt, noi mergem în teren și suntem nevoiți să îi sancționăm, chiar dacă nu au știut legea. Să recunoaștem, sunt unii foarte vulnerabili, dar sancțiunea conrom art. 22 al Codului Contravențional pentru asemenea contravenție, e de 5 mii de lei sau 2500 achitați în 72 de ore. La sancțiune se adaugă și valoarea prejudiciului, încă 5 mii de lei, așa că e mai convenabil să respecți legea” – explică Ion Guzun.

Conform procedurii, pentru defrișare de pe  asemenea terenurile menționate mai sus, avizul este eliberat de  ICAS (Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice). La el se mai cere și o decizie a consiliului local, după care proprietarul va obține dreptul de a tăia copaci de pe propriul lot, care este grădină, cotă sau pășune. Aceste schimbări vizează Legea 239 ”Cu privire la regnul vegetal”, și au intrat în vigoare la 11 ianuarie 2023.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button