Social

Cum poți aduna anii contributivi la pensie dacă nu ai un loc de muncă

Nu ai stagiul de cotizare? Completează-l!

Persoanele neîncadrate în câmpul muncii  au oportunitatea asigurării unui stagiu de cotizare prin încheierea contractului individual cu Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Cuantumul contribuţiei de asigurări sociale de stat pentru persoanelecare încheie contract individual se stabileşte anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Potrivit prevederilor art. 3 alin. (4) din Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, persoanele pot fi asigurate pe bază de contract individual, plătind contribuţii de asigurări sociale de stat în sumă de 12 838 de lei pentru anul 2022, dar nu mai puțin de 1/12 din suma respectivă lunar, ceea ce constituie 1069,84 lei pentru o lună.

Persoanele fizice proprietari sau arendaşi de terenuri agricole, care lucrează terenul în mod individual – se pot asigura pe bază de contract individual plătind contribuții în sumă de 3 270 de lei pentru anul 2022, dar nu mai puţin de 1/12 din suma respectivă lunar, adică 272,50 lei pentru o lună.

Perioada de achitare a contribuțiilor în baza contractului individual, reprezintă perioada asigurată care se include în stagiul de cotizare pentru stabilirea pensiei pentru limită de vârstă şi a ajutorului de deces, comunică Casa de Asigurări Sociale din Moldova.

Există și  posibilitatea asigurării retroactive pentru persoanele fizice cu începere din anul 1999, iar pentru persoanele fizice proprietari sau arendaşi de terenuri agricole, care lucrează terenul în mod individual – cu începere din anul 2009, plătind pentru fiecare an contribuţia de asigurări sociale de stat în mărimea prevăzută pentru anul în care este încheiat contractul.

Contractul individual este încheiat prin intermediul caselor teritoriale, din raza domiciliului.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button