Social

Cum a schimbat apeductul viața izbiștenilor

Cum a schimbat apeductul viața izbiștenilor
În decursul ultimelor decenii, locuitorii satului Izbiște sufereau mult din cauza lipsei sistemului de aprovizionare cu apă. În cadrul planificărilor strategice a localității, multiplelor sondaje organizate, problema aprovizionării cu apă potabilă era identificată ca una primordială. Construcția apeductului în Izbiște constituia o necesitate stringentă, deoarece în ultimele decenii nivelul apelor freatice a scăzut, provocând o insuficienţă de apă potabilă, iar multe din fântânile satului, principala sursă de apă pentru localnici, pur și simplu au secat sau nu mai debitau apă de calitate.

Apeductul a schimbat spre bine condițiile de trai a izbiştenilor
„Pentru mine apa la robinet este un ajutor enorm, - povestește Silvia Chetrean, persoană cu necesități speciale. - Când mai puteam lucra cât de cât, aduceam de la fântână cu o căldărușă de circa 5 litri, mai mult nu puteam ridica. Mai apoi starea de sănătate nu-mi permitea nici acest mic lux și eram nevoită să apelez la măhăleni, la oameni întâmplători de pe uliță ca să mă ajute. Și chiar câte o dată o căldărușă de apă mă costa 5 lei, adică 1 leu per litru. În prezent e foarte comod: nu e o problemă să deschid robinetul ca să mă folosesc de apă de calitate. Unde mai pui că despre starea rețelei, posibile lucrări planificate la rețea, calitatea apei etc. sunt informaţii disponibile pe grupul local din viber – deci foarte util și comod."
„Sunt conectată la apeductul centralizat din anul 2016 și de atunci viața mi s-a schimbat radical. Fântână de la care luam apă era la o distanță de peste 250 m, și aduceam cu căldările urcând un drum în pantă. De multe ori, mai ales după ploi, apa din fântână era cu diferite microorganisme, viermișori, nemaivorbind de impurități și gunoaie, era tulbure. Așa că, în majoritatea cazurilor o foloseam doar ca apă tehnică. Apă de consum pentru bucătărie o aduceam cu transport în vase mai mari de la izvoarele din centrul satului, ceea ce presupune cheltuieli considerabile din bugetul familiei, iar comodități zero. Consumul actual lunar al familiei mele este de 4-5 m3 de apă. La prețul de 10 lei per m3, este convenabil și îmi permite uneori chiar și să fac economii. Pentru comparație-vecinii și-au făcut fântână în ogradă cheltuind câteva zeci de mii de lei, gospodăria mea a fost conectată cu puțin peste 4.000 lei la rețeaua centralizată de apă, ceea ce este o economie enormă pentru bugetul familiei mele", ne-a mărturisit Aliona Zmeu (foto mai sus), locuitoare a satului Izbiște.

„Suntem foarte mulțumiți: apa este bună, nu îmi fac griji pentru calitatea ei, deoarece sunt la curent că primăria face analiza apei regulat în laboratoare speciale, rezultatele sunt făcute publice pe un grup special pe viber. Cândva am avut o mică fântână în ogradă, săpată încă de tatăl meu, dar ea a secat complet. Până a fi conectată la apeduct luam apă de la o fântână ce se află cam la vreo 300 m de la casa mea. Deoarece am probleme de sănătate, mai întotdeauna eram nevoită să rog pe cineva să-mi aducă o căldare de apă sau să plătesc cuiva, iar dacă apa din căldare se termina seara, atunci chiar răbdam sete din cauza lipsei de apă în casă." - povesteşte Victoria Sajin.

Familia lui Ghenadie Cebotari nu este conectată la apeductul central, însă pe viitor planifică să o facă:
„Deoarece locuiesc în preajma unor coline din care izvorăște apa, am improvizat de sine stătător un apeduct, săpând trei fântâni îngropând un furtun de la aceste fântâni până la gospodăria mea pe o lungime de circa 280 m. Toată această plăcere de a avea apă m-a costat peste 8.000 de lei, fără să socot și munca fizică depusă. Plus la aceasta, apa din fântânile mele este un pic calcaroasă, și nici analiza de laborator nu am făcut niciodată. Sigur că urmează să mă conectez și eu la rețeaua centralizată de aprovizionare cu apă – e mai sigur și mai sănătos"
Implementarea acestui proiect a demarat în 2014
Prima tranşă pentru apeduct a constituit 400 000 lei alocaţi din bugetul de stat, dar a fost nevoie şi de contribuţia comunității. În 2016 a fost semnat și contractul cu Fondul Ecologic Național (FEN).
Valoarea totală a proiectului este de 17 mln lei, iar contribuția comunității constituie 15 la sută din suma alocată.
Lucrările au continuat și în anii următori implicându-se activ și cei care erau sceptici în privința reușitei proiectului.În prezent, după circa 7 ani de muncă, rețeaua de apeduct este practic finalizată, fiind efectuate lucrări în proporție de 80%, cheltuielile ridicându-se la circa 5 mln 800 mii lei. Sunt oferite posibilități de conectare tuturor gospodăriilor și în prezent sunt racordate a ea circa 500 de gospodării din totalul de 800.
"Lumea beneficiază de apeduct, dar oficial acesta încă nu e dat în exploatare, pentru că e vorba de un proiect comun - Apeduct și Canalizare. Urmează etapa a doua a proiectului ce constă în construcția rețelei de canalizare, construirea stației de epurare a apei, etapă la care se muncește intens în prezent. În 2020 am construit 2 km, pentru 2021 am planificat încă 6 km, dintre care 3 km deja sunt construiți. Sper și facem tot posibilul ca în 2022 să avem deja rețeaua centrală de canalizare până la stația de epurare planificată pentru satul Izbiște. Ar fi fost mult mai bine dacă se construia stația intercomunitară de epurare, dar din cauză că unii factori de decizie nu au înțeles importanța regionalizării serviciilor de acest fel, facem ce e posibil. Pentru a duce la bun sfârșit acest proiect, necesarul e de 11 mln lei și sperăm că Fondul Ecologic Naţional își va putea onora integral, nu porționat, angajamentul."

Ion Plămădeală
primarul s. Izbişte
De calitatea apei și a serviciilor oferite cetățenilor prin intermediul apeductului responsabilitatea o poartă Consiliul Local Izbiște prin intermediul Întreprinderii Municipale Izbiște Comunservice, al cărui fondator este.
Șeful Întreprinderii Municipale Izbiște Comunservice, Dumitru Verdeș afirmă că:
„Apa din sonda gestionată de întreprindere, este una din cele mai bune din zonă, conform analizelor chimice, bacteriologice, efectuate de laboratorul Agenției Naționale de Sănătate Publică. Deocamdată tariful permite gestionarea rețelei, oameni plătesc la timp, iar atunci când apar cheltuieli mai mari, mai injectează și primăria pentru remedierea situației".

Autor: Alexandru Rusu
Back to top button