Cucoanele cu blăni scumpe au dat iama în Slobozia Duşca

Zilele trecute ne-a sunat la redacţie Natalia Ciobanu din Slobozia Duşca, semnalându-ne, că de ceva timp vulpile au invadat localitatea, generând panică printre oameni.

vulpea

- Se plimbă nestingherit prin sat ziua în amiaza mare – spune Natalia Ciobanu. –S-au cuibărit într-o clădire veche, situată pe teritoriul bazei experimentale a Universităţii Agricole din Chişinău, unde se simt foarte confortabil. Noaptea dau busna în gospodăriile oamenilor şi mănâncă păsările. Mai dăunăzi s-au repezit la un angajat al Bazei. În orice moment se pot năpusti asupra copiilor, care se joacă în preajmă. De aproape jumătate de an ne adresăm cu rugămintea de a soluţiona problema ba la primărie, ba la administraţia bazei experimentale a Universităţii, dar fără nici un rost. Intrăm în iarnă şi ne e frică că hainele de vulpi se vor înmulţi şi vor invada şi mai multe satul”.

Am încercat să contactăm persoanele responsabile de soluţionarea acestei probleme şi iată ce am aflat.

Anatolie Filipescu, preşedintele Asociaţiei vânătorilor şi pescarilor din raionul Criuleni, spune că nimeni până acum nu l-a informat despre invazia vulpilor în s. Slobozia Duşca.

- Conform legislaţiei în vigoare – spune Anatol Filipescu, – nu ni se permite să efectuăm împuşcături la o distanţă mai mică de 200 de metri de localităţile rurale.  În cazurile date sunt practicate alte metode, fie instalarea laţurilor, fie nimicirea prin otrăvire. Altceva e că prin investigaţiile pe care le-am făcut am depistat circa 30 de vizuini de vulpe pe teritoriul carierei de nisip, dar pentru că nu avem încheiat cu primăria locală un contract de arendă a terenurilor, destinate acţiunilor de vânătoare, e dificil să întreprinzi ceva pentru a schimba radical situaţia. Cu atât mai mult că vulpile îşi intensifică activitatea în timpul nopţii, iar vânătorii ies pe timp de zi.

Contactat telefonic, Sergiu Istrati, primarul satului Slobozia Duşca, ne-a spus că a apelat la serviciile Asociaţiei raionale a vânătorilor şi pescarilor de îndată ce a fost anunţat de săteni.

Iniţial conducerea acesteia i-a spus că nu au dreptul să împuşte vulpile, ca de altfel şi câinii, în perimetrul localităţii, recomandându-i alte metode de îndepărtare a „oaspeţilor nepoftiţi”. I-a recomandat chiar şi denumirea unei soluţii toxice, dar care este foarte dificil de a o găsi în farmaciile specializate.

Cât priveşte contractul de dare în arendă a terenurilor destinate acţiunilor de vânătoare, despre care amintește Anatolie Filipescu, acesta fost încheiat de către primărie pentru o perioadă de 20 de ani şi după părerea primarului mai este încă în vigoare, adică valabilitatea lui nu a expirat.

 Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *