Covid 19: de ieri până azi, 12.02.2020 – acelaşi număr confirmat de persoane

Ministra Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul conferinţei de presă de azi dimineaţaă, 12 martie 2020, susţinută împreună cu alţi doi specialişti din domeniul medical, a informat despre situaţia prin coronavirus din ţara noastră.

Potrivit datelor Punctului Focal, situaţia din 12 martie, în R. Moldova se prezintă în felul următor: avem 4 cazuri confirmate și 30 cazuri suspecte la infecția COVID-19.  Este vorba despre 19 adulți internați la SCBI “Toma Ciorbă” și 11 persoane (3 adulți și 9 copii) la Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii. Toate probele au fost prelevate, iar rezultatele vor fi prezentate pe parcursul zilei. Prima pacientă din cele patru cazuri confirmate anterior are starea de sănătate spre îmbunătăţire, două persoane au starea de sănătate medie stabilă, iar cea de-a patra persoană prezintă stare satisfăcătoare. Ministra Sănătăţii a mai informat că ieri, pe data de 11.03. 2020, o femeie suspectată că ar fi contaminată, care prezenta simptome caracteristice, a fost adusă la Unitatea de Primiri Urgenţe, dar după o primă verificare a părăsit neautoriazt unitatea, agresând personalul medical, şi nu a permis să li se preleveze probe atât ei, cât şi copilului său. Pesoana dată este căutată de poliţie. Ministra Dumbrăveanu cheamă populaţia la responsabilitate, pentru că o persoană contaminată prezintă risc pentru minim 4-5 persoane, dar în acelaşi timp atenţionează cetăţenii să nu discrimineze persoanele suspecte şi să nu lanseze mesaje de ură în adresa lor. Regimul de autoizolare pe perioada de 14 zile se impune a fi respectat de către toţi cei reveniţi din ţările afectate. Până acum, toate cele patru cazuri au fost contactate în Italia, dar printre cazurile suspecte sunt şi persoane revenite nu doar din Italia, dar şi din alte ţări.

Spre sfârşitul zilei de azi în Republica Moldova se aşteaptă un lot de 1000 de teste şi echipament medical de protecţie pentru personalul medical implicat în îngrijirea pacienţilor suspecţi şi infectaţi din partea OMS, a anunţat Dumbrăveanu, iar Igori Pocanevici, expert al Organizaţiei Mondiale aa Sănătăţii, a amintit că a fost declarată pandemie de Covid  din cauza numărului mare de ţări în care s-a extins infecţia (120), dar a precizat că aceasta poate fi controlată.

Ce presupune regimul de autoizolare?

Potrivit explicaţiilor Vioricăi Dumbrăveanu, autoizolarea la domiciliu presupune izolarea în casă, în coraport şi cu rudele apropiate, membrii familiei, nu doar faţă de persoane terţe. Pe parcursul autoizorlării se recomandă termometria de trei ori pe zi, comunicarea telefonică cu medicul de familie. Dacă apare febra, persoana afectată trebuie să apeleze 112 şi să comunice despre aceasta.

Totodată, Ministerul Sănătăţii nu recomandă testele rapide şi informează că doar testele făcute în laboratorul clinic, care este acreditat de OMS, sunt sigure sută la sută.

COVID-19-12-martie-2020-ora-10.00

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *