Corjova tinde spre  ALEEA CLASICILOR

 În anul curent satul Corjova, Criuleni își completează patrimoniul cultural cu lucrări de valoare monumentală. În luna mai aici a fost inaugurat monumentul lui Ștefan cel Mare, iar recent, veniți la hram oaspeții localității au descoperit că în parcul inaugurat în centrul satului și-a făcut viză de reședință și o nouă compoziție sculpturală din piatră de Cosăuţi  creată de  sculptorul Grigore Sultan.

IMG_6105eminescu la corjova

Lucrarea se deosebește de cele cunoscute până acum prin originalitatea mesajului.  „Am vrut un Eminescu deosebit, mai original. Bineînţeles apare cartea cu idei şi gânduri din creaţia eminesciană. Am luat o piatră ca o carte, pe ea este chipul lui Eminescu, pe fundal harta României”, mărturisea sculptorul. Primarul Gheorghe Ojog a ales, consultat de savanți de la Academia de Știinţe a Moldovei, citatele eminesciene care au fost încrustate în piatră. Edilul e convins că trebuie să cunoaștem valorile neamului și chiar creațiile lui Mihai Eminescu, pe care, se pare, le cunoaște toată lumea, dar  mai rămân a fi descoperite. De aceea, în opinia lui Gheorghe Ojog, primarilor le revine și misiunea de a “lumina oamenii”.

IMG_6110corjova

Prezent la inaugurare, academicianul Mihai Cimpoi a remarcat că locuitorii acestui sat pot fi mândri de această ctitorie care „nu repetă ce s-a făcut până acum, sculptorul reușind să redee ideea de univers al cărţii, universul spiritului şi  universul lumii”.

Această  compoziţie sculpturală a apărut prin cooperarea mai multor oameni de bună-credință, care au achitat costul de 50 de mii de lei. Primarul speră că acest monument va fi punctul de pornire pentru amenajarea unei alei a clasicilor literaturii române la Corjova, Criuleni.

La festivitate au participat scriitori și oficiali de rang raional.

E. ALEXEI

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *