CriuleniEst-CurierSocial

Contează numărul, dar şi calitatea

Campania naţională ”Egalitatea de şanse-participare echilibrată a bărbaţilor şi femeilor în procesul de luare a deciziilor” a ajuns şi la Criuleni. Asociaţia obştească „Clubul politic al femeilor 50/50” a invitat la o masă rotundă liderii şi membrii partidelor politice din teritoriu pentru a elucida starea de lucruri la nivel local. Au dat curs invitaţiei doar reprezentanţii şi reprezentantele PDM, PSRM, PCRM şi Platformei DA. PL şi PLDM nu au găsit nici timp, nici delegaţi pentru aceste discuţii.

50-50

Claudia Şerşun, moderatoarea mesei rotunde, remarca că pro-movarea reală a egalităţii de gen este un interes public în avantajul atât a femeilor, cât şi al bărbaţlIor. Elena Şişcanu, profesoară şi expertă, a venit cu argumente în favoarea participării femeilor în viaţa politică şi cea decizională, facănd referire la cadrul legislativ local, internaţional.De altfel cadrul legislativ este, dar chiar dacă femeile constituie 52% din populaţia RM, ele reprezintă doar 22 la sută din numărul de parlamentari. Sunt la moment doar 3 femei în funcţia de miniştri, 6 femei-preşedinte de raion. În ultimul timp situaţia s-a mai ameliorat, dar mai avem rezerve la îndeplinirea prevederilor legislative, zicea Elena Şişcanu.

Mihail Colesnicenco, preşedinte al organizaţei teritoriale DA declara: ”Eu sunt gata să cedez funcţia de preşedinte unei doamne, dar deocamdată nu acceptă nimeni oferta, pentru că la nivel republican femeile nu sunt acceptate, la nivel local sunt persecutate de guvernanţi şi nu sunt motivate”. Maria Loghin, secretara OT Criuleni a PDM, spunea în cadrul discuţiilor despre rolul şi locul femeilor în partidele politice din raion că: „În primul rând, femeia trebuie să aibă dorinţa dea se implica în politică, căci e privită cu ochi răi. Este tratată dur ca un concurent sever, inclusiv cu lovituri sub centură, dar oricum femeile trebuie să se unească, indiferent de partid pentru a face ceva pentru ţară”. Nicolae Grati, liderul local al PSRM,elogiind rolul femeii în familie şi societate, atrăgea atenţia că  în raionul Criuleni educaţia gender trebuie să pornească din familie, recunoscând că femeile au un potenţial puternic şi că de fapt ele sunt pilonii unei familii. În raionul Criuleni mai sunt rezerve la capitolul promovarea şi susţinerea femeilor la posturi decizionale. În ultimii patru ani de mandat de consilier doar o singură femeie a condus şedinţa consiliului raional, după ce a fost înaintată de trei ori pentru a face acest lucru. Trebuie să depăşim disensiunile politice, să nu ne urâm, dar să conlucrăm.”

Preşedintele raionului Veaceslav Burlac, salutând la începutul lucrărilor participanţii, declara că în CR Criuleni nu există discriminare pe principii de gen, dizabilitate fizică, şi a asigurat toată susţinerea pentru eventualele proiecte.

Au rasunat mai multe opiniii cum pot fi ajutate femeile să se implice mai mult în procesul decizional şi să nu fie doar unelte în mâinile celor avizi de putere, care în campaniile electorale promovează un partid, chipurile apărător al intereselor cetăţeanului, ca ajunşi la putere să facă doar jocul liderului de partid.

Lidia Gratilă, spunea: ”Sunt un exemplu de reuşită a implicării femeii în procesul decizional, fiind una din cele două femei procurori din RM. Cunosc cât de greu este să ajungi întro funcţie responsabilă, dar e posibil, doar că trebuie de pledat pentru echitate între capacităţi şi dorinţă. Pentru a promova o femeie în politică trebuie să fie dorinţa acesteia şi motivarea, dar la nivel local ne-am putea solidariza pentru a ajuta copiii aflaţi în dificultate, bătrănii neglijaţi, adică a acorda mai multă atenţie problemelor sociale.

Alexandru Iarovoi, reprezentant PCRM, fără a neglija rolul femeii în societate mai concretiza: ”Bărbaţii au misiunea de a proteja femeile. Nu le permit, bunăoară, să ridice pietre, ca-s grele, iar politica, pe lângă faptul că e un lucru greu, mai e şi murdar, dar oricum  blândeţea, inteligenţa femeilor în aplanarea conflictelor sunt calităţi puternice”.

Elena Şişcanu în discursul său a confirmat şi prin cifre că bunăstarea unei ţări depinde şi de implicarea femeilor. În Finlanda, Olanda, Belgia, Suedia, Danemarca, ţări cu un nivel de trai la care mulţi visează, femeile constituie peste 40 la sută din numărul parlamentarilor. Şi femeile din Republica Moldova au capăcităţi, sunt instruite, doar că bărbaţii preferă să le atribuie responsabilităţi mai mari, nu şi fuincţii.

E. Chiriac

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button