Constanţa Balaban, promovată la “IaMania”

Cea de-a treia ediţie a Festivalului “IaMania” s-a desfăşurat şi în acest an la Holercani, Dubăsari, tot pe stadionul, unde a fost organizată ediţia precedentă.

Cea de-a treia ediţie a Festivalului “Ia-Mania” s-a desfăşurat şi în acest an la Holercani, Dubăsari, tot pe stadionul, unde a fost organizată ediţia a doua.

Фото1050

Constanţa Balaban (a doua din dreapta), împreună cu modelele, care i-au prezentat colecţia, şi cu Ecaterina Halipli (a treia din dreapta).

Supranumit de către organizatori “Festivalul artelor născute din tradiţii”, pe lângă multiplele meşteşuguri şi meserii autohtone româneşti, festivalul a promovat şi tinere talente din domeniul design-ului vestimentar. Concursul “Mândria” a oferit în acest an şansa unui număr de cca 20 de creatori de modă să se facă cunoscuţi, să se lase apreciaţi şi aplaudaţi.

Printre participanţii la concursul colecţiilor vestimentare s-a numărat şi criuleneanca Constanţa Balaban. Trebuie să menţionăm că în general concursul s-a bucurat de toată atenţia publicului prezent la festival, or, a fost şi o ocazie unică pentru vizizatori să vadă o veritabilă prezentare de modă, accesibilă şi oamenilor, care au văzut ceva asemănător doar pe ecranele televizoarelor.

Juriul, din care făceau parte Monica Babuc, Minsitrul Culturii în exerciţiu al RM, Maria Cristea, fondatoarea atelierului “Casa Cristea”, Alina Zara, oaspete din România, Valentina Vidraşcu, creatoare de modă, în special de ii, şi Nata Albot, directorul festivalului, au apreciat colecţia Constanţei Balaban cu menţiune.

Constanţa Balaban, 25 de ani, absolventă a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, master în strategii de modă şi costum, solicitată de “Est Curier”, spunea că scopul său iniţial a fost doar să placă publicului lucrările sale, şi că a rămas surprinsă de decizia juriului de a i se acorda menţiunea. La colectia pentru concursul “MÂNDRIA” din cadrul festivalului “IA MANIA” a lucrat mai puţin de două luni, fapt ce a condiţionat modificarea şi simplificarea ideilor de bază a colecţiei. Colecţia a inclus 11 piese vestimentare şi se numeste “MIORITA”, denumire apărută în timp ce tricota, deoarece firul contine lâna.

Decizia de a participa la “MÂndria” a venit din motivul că stăpâneşte bine şi îi plac meşteşugurile populare, precum croşetarea, brodatul, împletitul. Invitata specială, care a purtat o rochie by Constanţa Balaban, a fost poeta Viorica Nagacevschi, care şi-a ales singură ţinuta din colecţia Constanţei. Despre participarea sa în prezentarea colecţiei, Viorica Nagacevschi menţiona pe o reţea de socializare: “Creaţiile Constanţei au acel frumos, prilejuit de simpleţe, de atitudine, de suflet deschis şi de sinceritate. Colecţia ei s-a prins de mine nu doar cu elementul tradiţional pe care l-a jucat cu atâta fineţe pe hainele create de ea, dar şi cu speranţa că de azi încolo am un designer care mă va ajuta să-mi găsesc croiala potrivită pentru toate zilele. Îţi mulţumesc din suflet că te-am întîlnit la MÂNDRIA şi sper să te am alături oricând!”

Фото1049

Concursul designerilor a adunat cei mai mulţi spectatori.

- Am mai avut ocazia sa-mi demonstrez ideile vestimentare şi la alte evenimente, cum ar fi gala de absolvire la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, unde mi-am prezentat diploma de licenta “O.vs.O” ce se descifreaza ca “Orient versus Occident, şi diploma de masterat “The Theory of Body” (Teoria corpului). Această colecţie a avut şi un mic succes internaţional prin colaborarea cu o agenţie de modeling din România şi “Miss Univers Romania 2013”,după care câteva ţinute au apărut într-un editorial de modă din New York. Tot cu această colecţie am debutat şi în Republica Moldova la concursul “ArtPodium 2014” şi am obţinut premiul II la categoria “art collection”, a spus Constanţa Balaban.

Urmatoarea apariţie publică a Constanţei va avea loc în noiembrie, la CIE “MoldExpo”, la concursul “ArtPodium 2015”, unde artista va prezenta iarăşi colecţia “Mioriţa” cu cateva piese vestimentare noi. Tot în cadrul acestui concurs Constanţa va prezent o nouă colecţie haute-couture pentru covorul roşu, aceasta fiind la moment în proces de documentare.

Modelele care au prezentat colecţia Constanţei Balaban au purtat coafuri aranjate de către Ecaterina Halipli, hair-stilist, la fel, criuleneancă.

S. Cernov

Imagine reprezentativă: juriul concurului “MÂNDRIA”, “IaMania-2015”, Holercani

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *