Sănătate

Consiliul de Administrare al spitalului din Criuleni are noi membri, dar mai e un loc vacant

Reprezentanta diasporei în consiliu este Valentina Vatamaniuc.

După ce la începutul acestui an Spitalul Raional Criuleni a trecut din subordinea Consiliului Raional Criuleni în cea a Ministerului Sănătății, conform unei hotărâri a Guvernului, se modifică și componența nominală a Consiliului de Administrare a instituției medico-sanitare publice criulenene, la fel ca și a altor 49 de spitale din toată țara.

Printr-un ordin al Ministerului Sănătății din 7 iunie 2023, semnat de ministra Ala Nemerenco, în componența Consiliilor de administrare ale spitalelor, în care ministerul deține calitatea de fondator, a fost inclus și un reprezentant al diasporei, ceea ce este o premieră. Anterior acest loc era rezervat reprezentantului organizației sindicale a instituției. Persoana care se potrivește acestei funcții, conform avizului ministerului, trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova și/sau a altui stat și să fie stabilită peste hotare; cunoaște limba română; deține studii suреriоаrе îп medicinё; аrе о ехрегiеnță de muncă în domeniu medical de сеl puțin 3 ani, diпtге саге cel puțin trei аni peste hоtагеlе țării; la mоmеnt activează peste hоtаrе în саdгul unеi instituții medicale sаu а uпеi instituții științifice sau de învățământ medical; пu аrе antecedente penale. 

Valentina Vatamaniuc, medic obstetrician și expertă națională în melanom în Italia, a fost desemnată membră a consiliului de administrare a SR Criuleni din partea diasporei. Solicitată de „Est-Curier”, dna Vatamaniuc ne-a spus că a mai fost membră a consiliului de administrare în anii 2000, când era angajata acestei instituții, și a acceptat acum funcția din dorința de a ajuta, de a fi utilă spitalului în care a lucrat, unde și-a petrecut o parte din viață. Întrebată ce realizări ale spitalului apreciază și la îmbunătățirea căror aspecte ar vrea să pună umărul, Valentina Vatamaniuc a spus că apreciază dotările care le are spitalul, realizate în ultimii ani, dar acum, fiindcă este preocupată mai mult de prevenția melanomului (cancer de piele), ar putea fi utilă în prevenirea melanomului, în domeniul obstetricii, care este specialitatea cu care a debutat în profesie. A și contribuit la achiziționarea unui dermatoscop pentru spitalul din Criuleni și mai mulți ani la rând, în concediu, cu doctorița Corina Vasilache, făcea consultații gratuite.

Valentina Vatamaniuc, desemnată membră a Consiliului de Administrare a spitalului din Criuleni din partea diasporei.

„Aș putea conecta oamenii din Italia, care vor să facă donații, cu spitalul din Criuleni. Aș putea ajuta la îmbunătățirea programării și realizării vizitelor pacienților, la instituirea unui climat calm în instituție, având în vedere practica spitalelor din Italia. Eu cred că multe lucruri pot fi îmbunătățite, începând cu instituirea unui dress-cod pentru angajați, cu niște training-uri de autocontrol pentru ei și de comunicare eficientă cu pacienții. Este posibil și trebuie să fie schimbată atitudinea personalului față de pacienți, ca ei să fie motivați să mai revină, când au nevoie, or, la spital public vin și așa cei mai vulnerabili oameni, care au o problemă de sănătate, o vârstă, nu au suficienți bani să achite o consultație la privat sau nu au pe cine ruga să îi ajute. Eu cred că medicul nu poate fi superficial. Omul vine la medic pentru o șansă de salvare. Un medic obosit, indispus, ratează șansa unui pacient pentru a fi salvat, de aceea i se cere eficiență de 100%” –  a spus Valentina Vatamaniuc, solicitată de „Est-Curier”.

Pe pagina web a Spitalului raional Criuleni găsim un aviz, prin care publicul este informat despre o altă poziție vacantă de membru cu drept de vot în cadrul Consiliului de Administrare. Este vorba de un reprezentant sau o reprezentantă a comunității locale, care să aibă studii superioare, competențe și experiență de muncă în domenii precum cel economic, juridic, medical (ultimul constituie un avantaj).

Reprezentant al comunității poate fi lider al comunității locale, al asociațiilor de pacienți, societății civile, mediului academic, al unei instituții de învățământ, primărie.

Deși termenul limită pentru depunerea Curriculum Vitae și a pachetului de documente a expirat la 20 iunie 2023, nici o persoană nu a aplicat la această funcție din partea societății civile, ne-a informat Olga Cojocaru, asistentă superioară, secretară a Consiliului de Administrare. Conform regulamentului actualizat, Consiliul ar urma să fie constituit din 5 persoane, dintre care două persoane sunt reprezentații fondatorului, adică a Ministerului Sănătății, un membru din partea colectivului instituției (în prezent este dna Covalciuc Lidia), un reprezentant al diasporei și unul din partea societății civile, a mai adăugat Olga Cojocaru.

S. Cernov

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button