Consilierii n-au adoptat nici o decizie şi au încheiat şedinţa (video)

Şedinţa Consiliului Raional Criuleni, începută pe data de 17 februarie, a continuat şi a fost încheiată pe 24 februarie, fără a fi emis vreun act ce produce efecte juridice. Cu alte cuvinte, consilierii n-au adoptat nici o decizie.

La şedinţă s-au prezentat 30 de consilieri din 33. Preşedintele ales data trecută, Mihail Colesnicenco, a anunţat că au apărut „ nişte divergenţe” pe care poate să le explice secretarul consiliului, Diana Rusu.

IMG_8067

Diana Rusu a anunţat că în temeiul legii 436 şi Regulamentului Consiliului Raional, toate procedurile începute pe data de 17 februarie 2020, la iniţiativa a 11 consilieri, au derulat cu încălcarea legislaţiei în vigoare, „au demarat cu stângul”, dar că dumneaei se declară imparţială şi îşi asumă dreptul să nu contrasemneze deciziile consiliului. Dânsa a explicat, că ilegalitatea ar veni din faptul, că acea treime de consilieri care a cerut preşedintelui convocarea şedinţei, nu a prezentat şi proiectele de decizie şi notele informative pentru ele aşa cum prescriu actele legislative la care se face referire, adică cu trei zile înainte de şedinţă, ca şi consilierii să aibă suficient timp să se informeze, şi comisiile consultative – să le examineze şi să emită un aviz. Diana Rusu a considerat necesar să informeze, că are dreptul să nu contrasemneze deciziile despre care are suspiciunea că sunt ilegale.

Opinii au fost multe şi diferite (vedeți imaginile video de sub text).

Mihail Colesnicenco: „Lucrurile s-au produs că anterior se admiteau asemenea încălcări, dar întradevăr, nu se permite introducerea pe ordinea de zi a subiectelor ce nu au avizul comsiilor consultative. S-ar putea de organizat o pauză, de mers în comisii, dar asta este o încălcare, legea prevede 3 zile ca şi consilierul să se documenteze. Privind subiectul nr. 2 din ordinea de zi (n.r. – cel cu privire la demiterea vicepreşedinţilor Roman Onica şi Oleg Ogor), abia azi am primit nota informativă. Vă promit că subiectele respective le vom introduce în ordinea de zi a şedinţei ordinare care urmează a fi organizată pe data de 17 martie 2020”.

Nicolai Grati: „Propun să îi acordăm vot de neîncredere secretarului. (Către Diana Rusu – .n.r.:) Dumneata nu eşti corectă, faci toată dezordinea în Consiliul Raional”.

Diana Rusu: „Aveţi tot dreptul, dar nu vă permit să-mi acuzaţi familia. Eu nu mă ţin de funcţie, dar dacă m-aţi ales în funcţie, respectaţi-mi opinia. Aveţi dreptul să votaţi, să emiteţi decizii. Eu doar v-am preîntâmpinat de acţiunile mele. Cancelatria de Stat va da apreciere atât deciziilor adoptate de consilieri, cât şi acţiunilor mele”.

Iurie Andriuţă: „Doamna secretar trebuia pe 17 februarie 2020 să ne spună că nu am procedat corect, să informeze preşedintele să nu emită o decizie de convocare, dacă era ilegală. Dar noi pe 17 februarie am petrecut şedinţa, am cerut pauză, acum cum o să formulăm decizia de azi?”.

IMG_8078

Diana Rusu: „L-am informat pe preşedinte. Mulţi din acei 11 consilieri care au semnat demersul de convocare a şedinţei au fost preîntâmpinaţi că e nevoie de note informative şi de proiecte de decizie.”

După ce s-au expus şi alţi consilieri (vedeţi înregistrarea video a şedinţei ), din partea lor au parvenit două propuneri. Prima a aparţinut consilierului Valeriu Iurcu, care a propus să fie luată o pauză de 30 de minute, timp în care consilierii să examineze notele informative în comisii, şi ulterior să le supună votului, şi a doua propunere, venită de la Mihail Buzgan, a fost de a include subiectele din ordinea de zi a şedinţei din 24 februarie în ordinea de zi a şedinţei ordinare care se pregăteşte pentru 17 martie, 2020, iar şedinţa din 24 februarie să fie închisă. Valeriu Iurcu şi-a retras propunerea, auzind-o pe cea a lui Mihail Buzgan, aşa că la vot a fost pusă ultima propunere. În aşa fel, şedinţa a fost închisă iar subiectele urmează să fie examinate în data de 17 martie 2020, pentru ce au votat 17 consilieri din 30 prezenţi.

Diana Rusu a precizat pentru „Est-Curier” că în urma şedinţei care a avut loc pe datra de 17 februarie şi pe 24 februarie nu a fost emis nici un act juridic, prin urmare dânsa va întocmi doar un proces-verbal al şedinţei, iar consilierii nu vor fi plătiţi pentru şedinţa extraordinară în care n-au decis nimic.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *