DubăsariEst-CurierSocial

Consilierii dubăsăreni resping donația, la fel ca și CNAMUP

Consilierii raionului Dubăsari sunt nevoiți să respingă donația unei asociații obștești și, respectiv, s-o returneze donatorilor, pe motiv că nu a fost posibil să-i aducă în bună ordine actele, ca să o poată folosi conform destinației.

Este vorba de o unitate de transport destinată serviciului de urgențe medicale. Unitatea de transport a ajuns în r. Dubăsari în anul 2020, de la Instituția Religioasă Centrul Creștin „Betania” din mun. Chișinău. Pentru că mașina nu avea numere de Republica Moldova, iar CR Dubăsari, conform actelor, a primit-o în folosință, nu în proprietate, administrația raională n-a putut să o înregistreze conform legii și să-i atribuie numere de înmatriculare de stat. În 2024, administrația raionului a ajuns la o înțelegere ca să transmită același automobil de model „Volvo Nilsson”, fabricat în 2014, Centrului Național de Asistență Medicală de Urgență Prespitalicească (CNAMUP), iar la 20 august urma să-i decidă transmiterea, însă, președintele raionului, Sergiu Grigoriev a solicitat retragerea proiectului deciziei de pe ordinea de zi a ședinței și a explicat motivul: „Cei de la urgență (CNAMUP) au refuzat, în ultimul moment, să le-o transmitem, din același motiv – probleme pe procesul de înregistrare a automobilului. El a fost introdus în țară, dar n-a fost înregistrat nici după o unitate din teritoriul R. Moldova. Dacă nu suntem proprietari, n-o putem înregistra în R. Moldova. Noi am întors-o donatorilor – „Betania”, ca să o înregistreze ei după organizația lor, dar donatorii au spus că nu vor să se ocupe de asta”.

Dacă ar fi fost înregistrată, autoutilitara de urgență ar fi ajuns în gestiunea OMF Doroțcaia, conform primei decizii de acceptare a transportului. 

Solicitat să explice, ce va urma, și dacă autoturismul va mai rămâne în parcarea instituției și cât timp, Sergiu Grigoriev a spus că soluția problemei rămâne în competența aparatului pe care-l conduce și că urmează să se adreseze la conducerea „Betaniei”, ca să formalizeze o transmitere în proprietate. Dacă va reuși, transportul va fi, totuși, transmis către CNAMUP (conducerea instituției declară că are nevoie de el), pentru că acesta nu se potrivește pentru drumurile de țară ale raionului Dubăsari, din cauza poziționării joase a caroseriei în raport cu carosabilul. 

Întrebat de ce a durat patru ani și problema nu are încă o soluție, Grigoriev a explicat că transmiterea a fost în competența sa pe când era vicepreședinte de raion în mandatul precedent, dar din cauza că a fost demis de către consilieri, problema a rămas în aer, iar mașina – în parcare, nefolosită. 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button