Conducerea raionului Dubasari a fost votată

În ziua de 14 noiembrie consilierii raionului Dubăsari au fost iar convocați  întro ședință extraordinară pentru a alege președintele raionului și vice-președinții. Au fost prezenți 26 din 27 consilieri raionali. Întrucât zarurile au fost trase din timp, pentru funcția de președinte a fost  înaintat un singur candidat – Grigore Filipov, președintele OT Dubăsari PSRM. De data aceasta el a prezentat câteva  dintre prioritățile programului său de activitate menționând, în primul rând, crearea locurilor de muncă pentru a întoarce la baștină tinerii plecați în strainătate, dezvoltarea infrastructurii, a drumurilor bune, protejarea mediului ambiant, reparația și poate chiar construcția școlilor.

IMG_6826

Grigore Filipov, președintele ales al r. Dubăsari

”Cred că voi găsi modalitate de lucru cu cei, care mă vor, dar și cu cei, care nu mă vor vota” – a declarat Grigore Filipov în discursul inițial. Cei cinci reprezentanți ai fracțiunii PDM și-au rezervat dreptul de a nu participa la votare, dar au adresat mai multe întrebări ce țin de continuitatea proiectelor în desfășurare, susținerea sportivilor, respectarea Acordurilor de colaborare transfrontalieră, colaborarea cu opoziția. A fost enunțată intenția de asigurare a continuității proiectelor în derulare și doleanța că ”Consiliul raional trebuie să fie ca o familie”, să uite de politică și să îndeplinească promisiunile date cetățenilor.  La fel și Vasile Bătrîncea, presedintele ședinței, a atenționat că noțiunea de opoziție în dezvoltarea raionului nu poate fi acceptată.  Membrii PDM, Tudor Tanasiev, Vladimir Izman, Nicolae Gazea au spus ca fracțiunea e deschisă spre colaborare dacă va fi păstrată continuitatea proiectelor din legislatura precedentă  și va susține și proiectele noi dacă va fi nevoie. Petru Nirca, reprezentant ACUM a solicitat să fie luate în considerație și proiectele înaintate de alte formațiuni. A mai fost întrebat candidatul și despre colaborarea cu reprezentanții puterii subordonate Tiraspolului și a răspuns că, fiind locuitor al or. Dubăsari, originar din Râbnița, deschide mai ușor ușile la Dubăsari decât  în ”altă parte”. ”Veți fi sluga partidului sau a poporului?” – l-a întrebat un alt consilier democrat, și Filipov a raspuns că partidul tot reprezintă poporul.  Cu 17 voturi, ”Pro”, 5-”împotrivă” și 2 abțineri  Grigore Filipov a obținut fotoliul de președinte al raionului Dubăsari deținut 16 ani de Grigore Policinschi, care în actualul Consiliu are funcția de președinte al comisiei sector asociativ, relații transfrontaliere și mass-media.

IMG_6684

Sergiu Grigoreiv, secretarul Consiliului Raional, propus pentru funcția de vicepreședinte.

Alegerea vice-președinților, subiect care a fost mărul discordiei la ședința din 11 noiembrie 2019, pe motiv că fracțiunea PDM revendica aceste împuterniciri, a fost marcată și de schimbarea guvernului RM.

Candidatura lui Sergiu Grigoriev nu a generat întrebari, căci în calitate de secretar al Consiliului raional Dubăsari s-a făcut cunoscut de toți, iar Grigore Policinschi chiar și-a exprimat speranța că acesta își va îndeplini atribuțiile de vice-președinte responsabil de problemele sociale ”nu mai rău ca dna Maria Jîmbei pe parcursul ultimilor 16 ani”. Cei prezenți au confirmat spusele prin aplauze în adresa Mariei Jîmbei, care pănă a deveni vice-președinte a exercitat și ea funcția de secretar al Consiliului raional Dubăsari. Pentru numirea lui Sergiu Grigoriev în funcția de vice-președinte au votat  21 de consilieri, împotrivă au fost 5.

Candidatura lui Dumitru Popa , reprezentant ACUM la funcția  de vice-președinte responsabil de economie, dezvoltare antreprenorială, a provocat mai multe întrebări. Consilierii au aflat că tânărul este din Molovata, că are studii serioase în științe economice și analiză politici publice, relații economice internaționale, este doctorand și lector USM.

Dumitru Popa a declarat că este o întâmplare că a ajuns în Consiliu pe listele ACUM și că e adeptul schimbărilor, că vine pe o scurtă durată, să pornească carul din loc, dar speră să ajungă până la finalizarea mandatului. Nicolae Gazea a  replicat că în raionul Dubăsari carul merge deja și că poate ar veni o altă persoană dispusă să activeze mai mult timp, Grigore Policinschi i-a propus să vină cu suport pentru raion în calitate de consilier, iar funcția respectivă să o dețină cineva cu experiență din teritoriu, care nu-i implicat în scheme partinice, invocând și câteva nume.

IMG_6824

La tribună – Dumitru Popa, reprezentant ACUM, propus pentru funcția de vicepreședinte.

Consilierul Petru Bondari, însă, și-a exprimat bucuria că Dumitru Popa a acceptat să vină și să contribuie la fortificarea raionului Dubăsari, căci are multe realizări și capacități. În susținerea lui Dumitru Popa s-a ridicat și Ilie Isac, remarcându-i capacitățile și instruirea.  Cu 19 voturi ”pro”, 4- ”împotrivă” și 3 abțineri, Dumitru Popa a fost ales vice-președinte, ca să  contunuie proiectele existente, să contribuie la atragerea investițiilor în teritoriu și să facă viața dubăsărenilor, inclusiv a părinților săi din Molovata, mai  bună. Printre proiectele pe care și le-a  propus  să le realizeze este și dezvoltarea rețelei de transport public pentru a facilita legătura permanentă și convenabilă dintre toate satele raionului Dubăsari cu centrul raional, dar pentru început își planifică discuții cu factorii de decizie din teritoriu pentru stabilirea priorităților. Are intenții frumoase, dar sabia lui Damocle va plana asupra lui dacă barca în care a urcat va fi purtată de valul ambițiilor partinice.

Întrebat dacă rudenia cu președintele Igor Dodon va fi un avantaj sau impediment pentru președintele raionului Dubăsari, Grigore Filipov a replicat că nu este rudă cu Dodon, iar de cumetri și fini e plină Moldova, oricum crede că aceasta il va avantaja ”că acesta va face mai mult pentru zona nistreană”.

Elena Chiriac   

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *