CriuleniDubăsari

Conceptul de reorganizare a procuraturilor a fost aprobat

 

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor au acceptat, luni, 2 decembrie 2024  conceptul de reorganizare a Procuraturilor. De la 1 ianuarie 2025 numărul procuraturilor teritoriale va fi redus de la 39 la 18, iar cel al procurorilor anticorupție – diminuat de la 59 la 54.

Noua hartă a procuraturilor va include doar 18 unități teritoriale: 3 procuraturi de circumscripție și 15 procuraturi teritoriale, care vor activa în raza sediilor centrale ale judecătoriilor.

 

 Procuratura raionului Dubăsari va fuziona prin contopire cu Procuratura raionului Criuleni, formând Procuratura Criuleni, care va fi afiliată Procuraturii de circumscripție Centru cu sediul în or. Chișinău. 

Procuratura teritorială va avea competență pe întreg teritoriul administrativ din raza sediului central și a sediilor secundare (toate raioanele) a instanțelor de judecată stabilite prin lege conform hărții judiciare.

Oficiul Procuraturii teritoriale va avea competență pe teritoriul administrativ (raionului) din raza sediului secundar al instanțelor de judecată. Conform conceptului la Procuratura Criuleni vor activa 14 persoane, iar la oficiul Dubăsari – 11.

 

Modificări sunt prevăzute și la nivel central.

În cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor, Procurorul General, Ion Munteanu, a declarat că, reformarea Procuraturii este un exercițiu complex, dar necesar,  și că au fost identificate, de către grupul de lucru care a elaborat conceptul reorganizării, cele mai optime soluții în realizarea obiectivelor stabilite pentru consolidarea unei instituții care să asigure justițiabilii cu proceduri penale și alte proceduri prevăzute de lege corespunzătoare standardelor UE.

Totodată, la nivel național reorganizarea sistemului Procuraturii constituie un obiectiv strategic stabilit în Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025Planul naţional de acţiuni pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană precum și derivă din Conceptul  de management și dezvoltare instituțională a Procuraturii pentru anii 2024-2031

Printre obiectivele enunțate  se enumeră eficientizarea capacităților de management a Procuraturii, uniformizarea practicii și a volumului de lucru, îmbunătățirea calității actului de justiție, sporirea performanței instituționale, asigurarea accesului la justiție a cetățenilor prin oferirea unor servicii calitative, crearea posibilității specializării procurorilor din cadrul procuraturilor teritoriale, racordarea la harta instanțelor judecătorești, asigurarea utilizării eficiente a fondurilor publice şi optimizarea cheltuielilor de întreținere a procuraturilor teritoriale. 

Conceptul prevede și crearea Secției combaterea corupției și spălarea banilor, o subdiviziune nouă în cadrul Procuraturii Generale care va contribuire la implementarea unitară de către Procuratură a politicii statului în domeniul combaterii corupției și spălării banilor, precum și altor infracțiuni asimilate sau conexe acestora.

Prezentarea Procurorului General poate fi accesată aici.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button