CriuleniCulturalEst-Curier

Comuna Bălăbănești, Criuleni, s-a înfrățit cu Paltin, jud. Vrancea

La 28 iulie 2019, deschiderea  Festivalului-Concurs al Ansamblurilor Folclorice Tradiţionale Pe Plaiul Tojanului, ediția a LII-a (a cincizeci și doua), din com. Paltin, județul Vrancea, s-a remarcat printr-un eveniment memorabil: a fost semnat acordul de înfrățire dintre comuna Bălăbănești, raionul Criuleni, Republica Moldova, și comuna Paltin, județul Vrancea, România.

67704404_490760451659690_3674159631975841792_o
Colectivele de copii din Bălăbănești, la festival, la Paltin. 2019.

Cei care au contribuit din plin la realizarea unui moment special, și care speră să fie de bun augur pentru ambele localități, sunt primarii celor două comune, Ion Nistreanu și Tudorel Bâtcă. Au contribuit și viceprimarul comunei  Paltin, Cristian Panțuș, vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Dănuț Cristian, și consilieri locali. Drept obiective comune oficialii și-au propus dezvoltarea relațiilor culturale, sociale și economice, implementarea proiectelor comunitare în beneficiul ambelor părți, ceea ce ar duce la întărirea relațiilor de prietenie, fraternitate și colaborare dintre cele două localități, iar ziua de 28 iulie va rămâne în istorie ca ziua înfrățirii a două comune de pe ambele maluri ale Prutului.

Imagine și editare: Nicolae Cotoman.

Mai mult decât limba și istoria, tradiția e cea care ne leagă. La cea dea LII-a ediție a Festivalului-Concurs al Ansamblurilor Folclorice Tradiţionale  Pe Plaiul Tojanulu 2019, au participat elevii Școlii de Arte și copiii din colectivul folcloric model Lăstăreii de la Casa de Cultură din com. Bălăbănești, împreună cu profesorii Ilie Arseni, Ina Malai, șefa Bibliotecii Publice Mălăiești Cristina Cucu și subsemnata. Artiștii noștri au prezentat obiceiul frumos de pe malul Nistrului Hai la joacă pe toloacă, în secțiunea jocuri tradiționale, cântece și dansuri populare, colectivul prezentându-se veridic și autentic în categoria de vârstă 10-18 ani. Pentru efortul și dăriurea lor pe scenă au fost decernați cu premiul III al festivalului. Festivitatea de înfrățire s-a încheiat cu Horă Unirii, în care s-au prins de participanții la frumosul eveniment, inclusiv elevii Gimnaziului comunei Paltin, și colectivul folcloric-model Lăstăreii, dar și oaspeții și gazdele festivalului.

67584023_491896168212785_5355999156424933376_n
Prin locuri pitorești.

Pe parcursul șederii noastre la Paltin, gazda noastră a fost Corneliu Bercariu, un pasionat de tradiție și modernism deopotrivă și super locația Cabana Fulga, un loc unic cu multă liniște și verdeață. Elevii noștri au avut parte de mai multe vizite, au făcut cunoștință cu munții Vrancei, cu locurile pitorești ale comunelor Paltin și Năruja, biserica orodoxă ce ține de calendarul gregorian, Muzeul Etnografic din comuna Paltin, Rezervația Naturală Tișița, Cascada Putnei, declarată Monument al Naturii. Elevii au fost încântaţi de experienţă şi au mărturisit că este esenţial să se păstreze tradiţiile şi valorile noastre comune.

Victoria Antoci, directoarea Școlii de Arte din com. Bălăbănești

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button