Acesta prevede mai multe modalități de ajutorare a cetățenilor, inclusiv acordarea în factură a compensațiilor lunare pentru consumul de gaze naturale, energie electrică și energie termică, precum și a unei subvenții pentru înlocuirea electrocasnicelor depășite tehnic și moral cu unele eficiente din punct de vedere energetic.
Cetățenilor li se recomandă să se înscrie în Registru vulnerabilității energetice– un sistem electronic, gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale,, ca ulterior solicitanții să fie clasificați în diferite categorii de vulnerabilitate energetică în dependență de: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie în consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizate ș.a
Asistenții comunitari sociali vor ajuta persoanele vulnerabile, pensionarii să se înscrie în Registrul respectiv. Familiile care nu se vor înregistra la început o vor putea face pe parcurs.
Perioada rece, conform ministrului Muncii și Protecție Sociale Marcel Spataru, include lunile noiembrie-martie. Primele compensații vor veni în factura pentru consumul din noiembrie, adică în decembrie. În acest scop sunt planificate 400 milioane lei.
În bugetul de stat va fi prevăzut un miliard de lei, care în dependență de costurile la carburanți,va fi suplinit și din surse externe pentru a ajuta cetățenii să poată onora costurile energetice în iarna 2023.
În 2022 s-au cheltuit din bugetul de stat pentru compensarea cheltuielilor de încălzire 1,9 mld lei.