COMPENSAȚII VOR FI, ACCESUL ÎNCĂ NU SE POATE GARANTA

Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură va achita deținătorilor de terenuri, amplasate după traseul Rîbnița-Tiraspol, compensații pentru venitul ratat de la roada din acest an. Fiecare deținător urmează să primească câte 1554,7 lei la hectar.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a precizat că inițial a fost stabilită suma de aproape 12 milioane de lei. Calculele au fost efectuate de o comisie formată din reprezentanți ai autorităților locale, ai Direcției agricole din Dubăsari și ai Ministerului Agriculturii.

Săptămâna trecută reprezentanții Comitetului de apărare a drepturilor deținătorilor din terenuri situate după traseul Rîbnița-Tiraspol, declarau că își rezervă dreptul de a bloca toate punctele vamale neconstituționale pe platoul Coșnița până vor fi auzite și îndeplinite toate cerințele fermierilor și agenților economici care dețin terenuri  în proprietate după traseul Rîbnița-Tiraspol, inclusiv  asigurarea accesului la proprietățile aflate după traseul respectiv, achitarea urgentă a cheltuielilor suportate în procesul de prelucrare a terenurilor agricole de către deținătorii de terenuri agricole după traseu Rîbnița-Tiraspol, în sumă de 13428.900 mii (treisprezece milioane patru sute douăzeci și opt mii nouă sute) lei în conformitate cu legea Nr. 182 din 25.07.2014 și compensarea venitului ratat pentru fiecare hectar în suma de 2,500 lei.

După șoseaua Rîbniţa-Tiraspol se află cca  6500 de hectare de teren cu destinaţie agricolă, la care proprietarilor li se interzice periodic accesul  pe parcursul mai multor ani. Mai dezavantajați sunt doroțcănenii, 91 la sută din terenurile cărora se află după traseu.

De câțiva ani administraţia de la Tiraspol obligă agricultorii să semneze contracte de arendă pentru propriile terenuri pentru a le putea prelucra. Din luna martie, în genere a fost limitat accesul fermierilor și al agenților economici din satele Doroțcaia, Pohrebea, Coșnița, Pârâta, Cocieri, Molovata Nouă și Roghi la terenurile pe care aceștia le dețin în proprietate după traseul Rîbnița-Tiraspol,iar la început de septembrie unele lanuri au început a fi lucrate de personae autorizate de structurile separatiste.

În iulie Vicepremierul pentru Reintegrare Eugen Carpov spunea că Guvernul examinează posibilitatea oferirii compensaţiilor pentru agricultorii aflaţi în impas și că  aceştia ar putea primi de la stat câte patru mii de lei la hectar.

„Au fost făcute lucrări agricole şi semănături în toamnă şi se aştepta să fie culeasă roada în primăvară, ei acum nu au acces la terenuri, iată de ce roada pierdută trebuie să fie compensată”,  spunea Eugen Carpov .

M. DORUȘ

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *