Est-CurierSănătateSocial

CNESP: şcolile vor activa în regim fizic, indiferent de codul de alertă aplicat localităţii

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a emis o nouă hotărâre. 178 de localităţi din ţară întrunesc condiţiile de cod "roşu" de alertă.

În cadrul unui briefing de presă, ministra Sănătăţii, Ala Nemerenco, a anunţat că CNESP, întrunită la 22 septembrie în noua componenţă, a stabilit pragurile predictibilităţii răspândirii infecţiei Covid-19, adică, criteriile clare după care urmează să se instituie codurile de alertă.

Astfel, codul de aletră „verde” se stabileşte şi se anunţă la o incidenţă sub 50 de cazuri la 100 de mii de populaţie pentru ultimele 7 zile cumulativ; codul „galben” de alertă înseamnă incidenţă între 50 şi 99 de cazuri la 100 de mii de populaţie pentru ultimele 7 zile cumulativ; cod de alertă „portocaliu” – incidenţă între 100 şi 249 de cazuri la 100 de mii de locuitori; cod „roşu” – incidenţă de 250 şi mai mult la 100 de mii de populaţie pentru ultimele 7 zile cumulativ.

În baza acestor indicatori, anunţa Nemerenco, Agenţia Naţională de Sănătate Publică (ANSP) este obligată să publice, în fiecare zi de luni, pragul de alertă pentru nivelul naţional şi pentru unităţile administrativ teritoriale de nivelul I şi II.

„Prin publicarea săptămânală a ratei de incidenţă, toţi, inclusiv antreprenorii, vor putea estima, când localitatea va trece de următorul prag de alertă. Comisiile teritoriale de sănătate publică, în tremen de 48 de ore de la apariţia Hotărârii CNESP, sunt obligate să se întrunească şi să aplice pentru fiecare localitate din teritoriu, măsurile de protecţie conform acestor indicatori” – a spus ministra. Asta înseamnă, că dacă într-o localitate nu sunt cazuri sau sunt foarte puţine şi se află în pragul verde, oamenii de acolo vor putea duce o viaţă economică şi socială cât mai aproape de normalitate. Pentrru localităţile unde numărul de cazuri este uşor crescut şi poate fi instituit cod galben, comisia a încercat să ofere un cadru flexibil: pentru anumite tipuri de activităţi antreprenorii vor putea decide singuri, dacă sunt organizatori de evenimente: sau vor putea cere certificatul de vaccinare de la invitaţii lor şi vor putea avea la eveniment mai mulţi participanţi, sau fără nici un certificat, dar cu un număr limitat de persoane. Domeniul HORECA îşi va putea păstra activităţile în codurile portocaliu şi roşu, cu condiţia că vor fi obligaţi să ceară certificatele Covid-19 de la cei care le vor trece pragul.

Conform datelor actualizate pentru azi, 22 septembrie, în Republica Moldova se înregistrează 198 de cazuri la 100 mii de populaţie în ultimele 7 zile cumulativ; în Chişinău – 333 de cazuri, în Bălţi – 427.

La ziua de azi, 366 de localităţi din ţară se află în prag de alertă „verde”, 156 localităţi – cod „galben”, 311 – cod „portocaliu”, cod „roşu” –  178. În cod „roşu” se află municpiliile şi oraşele cele mai mari din ţară, inclusiv Chişinău şi Bălţi. CNESP va decide asupra instituirii muncii la distanţă şi trecerea universităţilor în regim online.

Comisia a considerat oportun ca pentru majoritatea activităţilor certificatul Covid-19 să devină obligatoriu. Certificatul Covid 19 înseamnă certificatul de vaccinare, certificatul unui test negativ sau certificatul despre suportarea bolii în utimele 180 de zile, sau certificat despre prezenţa anticorpilor în ultimele 90 de zile.

CNESP a împuternicit Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale să încurajeze vaccinarea tuturor angajaţilor a căror activitate implică interacţiunea cu cetăţenii, prin instituirea zilelor de odihnă suplimentare, elaborarea de măsuri compensatorii şi de şomaj tehnic, după caz.

Elevii vor rămâne să înveţe cu prezenţa fizică în şcoli indiferent de codul aplicat localităţii, cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie.

„Toate datele cu referire la rata persoanelor nevaccinate in rindul pacieţilor denotă, că 90-95% din cei afectaţi în valul 4 sunt persoane nevaccinate. Cei vaccinaţi trec printr-o forma mult mai usoară a bolii şi transmit mai puţin infecţia”, a încheiat Ala Nemerenco briefingul, îndemnând populaţia să se vaccineze.

Info „E-C”

 

 

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button