Educaţie

Clopoțelul a sunat două zile

336 316 elevi din 1191 instituții de învățământ preuniversitar  au început noul an de învățământ 2024-2025, potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC)

336 316 elevi din 1191 instituții de învățământ preuniversitar  au început noul an de învățământ 2024-2025, potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării (MEC). Marea majoritate, 879, sunt din mediul rural. Pentru prima dată au pășit pragul școlii 31 790 de copii.

În clasa a X-a au fost admiși 12 591 de elevi. Cei mai mulți dintre aceștia vor învăța în clase cu profil umanist, adică 63,22%. Învățământul liceal se va desfășura în 331 de licee din țară. 35 dintre acestea vor fi dotate pentru a corespunde statutului de instituție-model, inclusiv LT „Boris Dînga” din Criuleni. După cum spunea directoarea Ana Novic, din toamna acestui an la LT ”Boris Dînga” va începe valorificarea a două proiecte impresionante pentru renovarea băilor și modernizarea laboratoarelor.

Printre cele 108 școli care au început studiile pe data de 1 septembrie sunt și gimnaziul Roghi, IPLT ,,Ștefan cel Mare și Sfânt”  din Grigoriopol cu sediul în s. Doroțcaia,  gimnaziul Molovata Nouă.  Toate instituțiile din r. Dubăsari, după cum afirma vicepreședintele raionului, Gurii Isac, sunt pregătite pentru a corespunde exigențelor noului an de studii. Trei școli(Roghi, Molovata și Corjova) au primit autobuze noi pentru a asigura deplasarea elevilor la studii.

sursa foto: gimnaziul Roghi

Școlile din r. Criuleni fac parte din cele 1059 în care primul clopoțel a sunat la 2 septembrie.

 

Apropo: toate școlile vor fi asigurate în anul școlar 2024-2025 cu manuale noi (în proporție de 100%). În anul 2024, Ministerul a achiziționat manuale școlare pentru 67 de titluri, dintre care 27 cu traduceri. Alte 17 titluri de manuale noi sunt în proces de pregătire.Total, din bugetul de stat în 2024 au fost alocați pentru educație 18417,9 mil lei, ceea ce reprezintă 5,4% din PIB.

“Vom continua să lucrăm pentru a oferi tuturor elevilor din Republica Moldova acces la o educație de calitate, care să le permită să își dezvolte pe deplin potențialul.”– spunea ministrul Dan Perciun.

Prima lecție din acest an de studii s-a desfășurat cu genericul „Împreună pentru pace”

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button