Agronomi, proprietari ai magazinelor agricole sau titulari de gospodării ţărăneşti, specialişti responsabili de gestionarea produselor de uz fitosanitar, sunt instruiţi, la Criuleni, privind utilizarea pesticidelor cu grad înalt de toxicitate.
Seminarul „Gestionarea produselor de uz fitosanitar din categoriile de pericol I şi II de toxicitate acută orală/dermală” a fost organizat de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) (prima zi de instruire) şi Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ziua a doua de instruire). Pe parcursul zilelor de 21 şi 22 august, participanţii vor avea ocazia să-şi actualizeze cunoştinţele în domeniul aplicării produselor fitosanitare , să afle ceva nou, să cunoască mai bine cadrul legal actual şi schimbările care se aşteaptă în viitorul apropiat, iar la finele ambelor zile participanţii vor susţine câte un test. În urma testării, dacă va fi cu succes, participanţii vor primi certificate de perfecţionare, care le atestă dreptul să gestioneze produsele de uz fitosanitar în gospodăriile unde activează.
Lista persoanelor certificate va fi ulterior inclusă într-o bază de date, pe care orice doritor o va putea verifica online. Certificatele vor fi de strictă evidenţă şi vor avea valabilitate 36 de luni.
Ludmila Prohorenco, inspector superior, Direcția Protecția Plantelor, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, a amintit celor prezenţi despre necesitatea şi importanţa gestionării corecte a produselor toxice de uz fitosanitar utilizate în agricultură, facând referire la cazul decesului a trei copii din raionul Cantemir, în octombrie 2018, bunicul cărora a folosit în depozitul de pe lângă casă un insecticid pentru combaterea chimică a dăunătorilor grâului, porumbului şi mazării. În comunicatul ANSA, după examinarea cauzelor tragediei, se spunea că preparatul utilizat Valsafid, care, citat din comunicat: „La interacțiunea cu oxigenul eliberează gaz toxic și otrăvitor de I grupa de toxicitate, care are miros de carbid sau usturoi. Lucrările de tratare se efectuează de către profesioniști cu instruiri și echipament antigaz special destinat utilizării la lucrările cu substanțe toxice. Măsurile de tratare se realizează într-o încăpere cu izolare ermetică, care nu permite eliberarea gazului din încăpere”, cerinţe neglijate de utilizator. Copiii au inhalat gazele emanate şi s-au stins în spital, fiind internaţi cu întârziere.
Cazul a scos la iveală şi modul în care cetăţenii au acces liber la produsele respective de înaltă toxicitate, pentru procurarea cărora e nevoie de certificate speciale. Pentru „Est-Curier”, Ludmila Prohorenco a spus, ca membră a echipei care a cercetat intoxicaţia de la Cantemir la faţa locului, că persoana care a utilizat pesticidul l-ar fi primit de la agronomul uneia dintre gospodăriile agricole, iar agronomul a avut încredere în om, acesta fiind şi un mecanizator cu mare experienţă, care anterior ar mai fi participat la lucrări de prelucrare a cerealelor.
Olga Nicolăescu, expertă în certificarea produselor, Organismul de certificare din cadrul ÎS ”Centrul de Stat pentru Atestarea și Omologarea Produselor de Uz Fitosanitar și al Fertilizanților”, referindu-se la cerinţa faţă de utilizatorii produselor de uz fitosanitar de a se prezenta la instruire, a vorbit despre prevederile Legii nr. 119 „Cu privire la produsele de uz fitosanitar şi la fertilizanţi”, care, în art. 17, alin. (3) stipulează: „Tratamentele fitosanitare cu produse de uz fitosanitar din categoriile de pericol 1 și 2 de toxicitate acută orală/dermală se efectuează de către utilizatorii profesioniști care au frecventat un curs de instruire de minimum 20 de ore, fapt confirmat prin certificatul de perfecționare eliberat gratuit pe un termen de 36 de luni de către Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor care, anual, împreună cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, organizează astfel de instruiri. Începînd cu data de 1 ianuarie 2018, comercializarea produselor de uz fitosanitar din categoriile de pericol 1 și 2 de toxicitate acută orală/dermală se admite doar pentru persoanele deținătoare ale certificatului de perfecționare”.
Olga Nicolaescu a menționat deasemenea că, în conformitate cu Legea nr.119 art. 17, alin. (5) ”Categoria de pericol de toxicitate acută orală/dermală a produselor de uz fitosanitar de fabricaţie internă se stabileşte de către AgențiaNațională pentru Sănătate Publică”, iar conform alin. (6) ”Stabilirea categoriei de pericol de toxicitate acută orală/dermală a produselor de uz fitosanitar provenite din import se face în baza expertizei dosarului, depus de solicitant, efectuată de Agenția Națională pentru Sănătate Publică”.
Utilizatorii produselor de uz fitosanitar, agronomii, conducătorii gospodăriilor agricole au acces liber și pot utiliza la necesitate Registrul de Stat al Produselor de Uz Fitosanitar și a Fertilizanților, on-line accesând pagina web www.pesticide.md. Tot acolo pot afla date despre denumirea comercială, substanța activă, forma preparativă, cultura pentru care se aplică, organismul nociv, modul, perioada și limitele de utilizare, norma de consum a preparatului, intervalul de pauză înainte de recoltare, numărul maximal de tratamente, termenul de ieșire în câmp pentru efectuarea lucrărilor manuale, mecanizate, categoria de pericol de toxicitate acută orală.
Potrivit Larisei Boşcanean, specialistă DRSA Criuleni, la instruire au fost invitaţi 30 de specialişti din domeniul agricol. Astăzi va urma ziua a doua, instuirea având loc în incinta Consiliului raional, începând cu ora 9.00.
S. Cernov