Social

Cetățenii din r. Criuleni – printre lideri la desemnare procentuală

Potrivit datelor publicate de către Serviciul Fiscal de Stat, 1087 de cetățeni din r. Criuleni au obligat statul să transfere 2% din impozitul pe venit achitat în anul 2022 în beneficiul a 16 asociații obștești și culte religioase care activează în raion. Suma totală pe care statul a virat-o în conturile beneficiarilor de desemnare procentuală din r. Criuleni este de 248 847,28 lei. În așa fel, raionul Criuleni este pe locul patru în republică după suma colectată. 

Cea mai mare sumă a fost desemnată pentru Asociația Obștească „Fiecare Contribuie pentru Schimbare” – 120 619,06 lei, urmată de Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul „Sfîntul Arhanghel Mihail” din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, din or. Criuleni – 80 695,39 lei.

În listele beneficiarilor se regăsesc și Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul “Minunea Sfîntului Arhanghel Mihail” din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, din s. Cruglic (23 736,98 lei), Asociația Obștească Clubul Sportiv de Fotbal din Măgdăcești (19 385,97 lei), Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul “Acoperămîntul Maicii Domnului” din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, din s. Maşcăuţi, r. Criuleni (16 953,29 lei), Asociaţia Obştească “EcoVisio” din Râșcova (10 925,74 lei), Asociaţia Obştească ACŢIONĂM PENTRU DEZVOLTARE din Hîrtopul Mare (9 585,25 lei), Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul “Naşterea Maicii Domnului” din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova din s.Boşcana, (6 456,35 lei), Asociaţia Obştească “Iedera-Dubăsarii Vechi” (22 199,10 lei), Parohia Ortodoxă Romană “Sfînta Parascheva de la Iași” s. Ratus, com. Drasliceni, r. Criuleni (2 924,79 lei), Comunitatea religioasă cu Hramul „ACOPERĂMÎNTUL MAICII DOMNULUI” s. Drăsliceni, r-nul Criuleni (2 723,68 lei), Asociația Obștească Centrul de Justiţie Socială “ECHITATE” (1 702,14 lei), Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul “Sfîntul Arhanghel Mihail” din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, din s. Dubăsarii Vechi, r. Criuleni ( 933,26 lei), și altele, care nu sunt identificate cu denumirtea localităților în care activează. 

Locuitorii r. Dubăsari, 371 la număr, au direcționat o parte din impozitele lor către 6 asociații obștești active în raion, iar suma totală constituie 68 729 lei. 

Printre beneficiari se numără Comunitatea Religioasă Parohia cu Hramul “Sfîntul Dumitru” din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, din s. Coșnița, r. Dubăsari (22 928,8 lei), Asociația Obștească de Fotbal r-nul Dubăsari (5 431,39 lei), Asociația Obștească Clubul Sportiv de Arte Marţiale de Contact “RESPECT-GYM” din raionul Dubăsari (5 413,08 lei), și altele. 

Cea mai mică sumă desemnată, în lista beneficiarilor, conform informației publicate, a fost direcționată către Asociaţia Obştească “Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate” – 11,55 lei, iar mai mare sumă, ca și în anii precedenți, a fost desemnată în beneficiul Asociației Obșteaști a Veteranilor şi Pensionarilor Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova – 906 563,24 lei. 

Desemnarea procentuală este procesul prin care persoanele fizice pot direcționa 2% din suma impozitului pe venit calculat anual la buget, către una din organizațiile necomerciale din țară.

Mecanismul dat este valabil pentru contribuabilii persoane fizice rezidente, care nu au datorii la impozitul pe venit pentru perioadele fiscale anterioare şi achită integral şi în termen impozitul pe venit pentru perioada fiscală pentru care s-a făcut desemnarea. Se realizează prin depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit, depusă în termenul stabilit de legislație.

Desemnarea procentuală poate fi facută și de către persoanele fizice care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției (avocat, avocat-stagiar, notar public, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator, expert judiciar) prin completarea Declarației cu privire la impozitul pe venit, depusă în termen. 

Beneficiarii sunt obligați să cheltuie un anumit procent din suma desemnărilor pentru acțiuni comunitare în satele și orașele unde activează, iar o parte din surse au dreptul să le utilizeze pentru cheltuieli de funcționare a asociațiilor. 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button