Centru de plasament pentru copii va fi instituit în raionul Dubăsari

La 15 decembrie, consilierii raionului Dubăsari au examinat şi au aprobat decizia privind instituirea Centrului raional de plasament temporar al copilului, instituţie subordonată Direcţiei asistenţă socială şi protecţie a familiei.

Centrul va avea 9,5 unităţi de personal, inclusiv şef de serviciu, pedagog social, asistent medical, psiholog, asistent social, infermieră şi bucătar. Consilierii au aprobat şi regulamentul centrului, care, de altfel, prevede ce condiţii şi facilităţi va avea copilul în centru, nu şi circumstanţele, care ar permite plasarea acestuia în centrul de plasament. Maria Jîmbei, vice-preşedinte a raionului, solicitată de „Est-Curier” să precizeze acest aspect, s-a referit la două dintre cele mai recente cazuri, când copiii au avut nevoie de plasament temporar. Este vorba de copilul de la Ustia, care a asistat la asasinarea propriului părinte, şi la cazul celor trei copii care au evadat din orfelinatul din Dubăsari. Copiii au fost descoperiţi în drum, îngheţaţi şi înfometaţi şi a fost nevoie să fie adăpostiţi undeva, până când s-au clarificat lucrurile. „Ne dorim un plasament care să poată adăposti copii sau mame cu copii nimeriţi în cazuri dificile pe o perioadă de până la 72 de ore, până când organele de asistenţă socială vor soluţiona cazul în favoarea solicitantului. Când vorbim de mame cu copii, mă refer la victimele violenţei în familie, alungaţi uneori în toiul nopţii de acasă, şi care nu pot apela la ajutorul rudelor. Am prevăzut că vom putea oferi adăpost în unele cazuri până la 1 an de zile, este vorba de copiii dezinstituţionalizaţi, pe care va trebui să-i apropiem de familiile biologice. Consilierii au fost de acord să fie instituit centrul de plasament temporar, avem sursele necesare, doar că au avut întrebări referitor la oportunitatea menţinerii specialiştilor în perioada când în plasament nu se va afla nimeni. Aici mizăm pe suportul metodologic al ministerului, care va veni cu recomandări în cazul în care serviciul va fi acreditat” – a spus Maria Jîmbei.

Consilierii au decis că servicul de plasament temporar va funcţiona în Întreprinderea Municipală „Centrul de Odihnă pentru Copii şi Tineret „Prietenia”, amplasat în comuna Coşniţa, până va fi identificat şi amenajat un alt sediu.

S. Cernov

Imagine: mediafax.ro.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *