Est-CurierSocial

Ce înseamnă statut de refugiat și ce drepturi oferă?

În legătură cu criza refugiaților, care este în aceste zile un subiect fierbinte, vă informăm depsre prevederile legale care permit șederea acestor cetățeni în țara noastră și oportunitățile pe care le au.

În Republica Moldova, azilul – este o instituţie juridică prin intermediul căruia statul oferă  străinului protecţie, acordându-i statutul de refugiat, protecţie umanitară, protecţie temporară sau azil politic.
Statutul de refugiat – se recunoaște la solicitarea străinului care se  află în afara ţării a cărei cetăţenie o deţine şi care nu poate sau, nu doreşte să se pună sub protecţia acestei ţări. 
Statutul de refugiat se acordă fără termen. 

Protecţia umanitară – se acordă străinului în a cărui privință există motive de a crede că, la întoarcere în țara de origine, va fi expus unui risc serios și din cauza acestui risc nu poate sau nu dorește să obțină protecția acelei țări. Protecția umanitară se acordă pe o perioadă de 1 an de zile. La expirarea termenului de 1 an, dosarul său se reexaminează pentru stabilirea circumstanțelor ce au stat la baza acordării formei de protecție.

Protecția temporară – protecție cu caracter excepțional, menită să asigure, în cazul unui aflux masiv și spontan de persoane strămutate care nu se pot întoarce în țara de origine.
Protecția temporară se acordă pe o perioadă de un an. În cazul în care motivele de protecție temporară persistă, durata protecției temporare poate fi prelungită cu 6 luni, pentru maximum un an, dar care să nu depășească 2 ani.

azilul politic – se acordă în cazuri excepționale, persoanelor care au deținut funcții politice, diplomatice sau de interes public în alte state sau în organisme internaționale. Condițiile, regulile și temeiurile de acordare a azilului politic categoriilor de persoane sus specificate sunt stabilite prin decret al Președintelui Republicii Moldova. Persoanele cărora li s-a acordat azil politic se bucură de aceleași drepturi ca și refugiații.

La momentul actual nu a fost emisă Hotărârea de Guvern cu privire la protecție temporară pentru cetățenii ucraineni, în schimb Comisia pentru Situații Excepționale a emis Dispoziția nr. 4 din I martie 2022 prin care a decis:

Cetățenii ucraineni vor avea dreptul de a munci pe teritoriul Republicii Moldova fără obținerea dreptului de ședere provizorie în scop de muncă.
Angajarea acestora se va face pe perioada stării de urgență în baza contractului individual de muncă cu durată determinată și în baza numărului de identitate atribuit cetățenilor ucraineni la trecerea frontierei și/sau la solicitare de către centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice, a copiei actului de identitate.

Angajatorul va notifica Agenția Națională de Ocupare a Forței Muncă în termen de 5 zile de la data angajării.
Refugiații vor putea mai ușor să-și deschidă conturi bancare în băncile din Moldova. Totodată, băncile comerciale vor aplica măsuri de precauție simplificată – până la 10.000 euro per client.

Cetățenii ucraineni pot solicita Protecţia umanitară sau un alt tip de azil printr-o cerere de azil, care se poate depune la:

– direcţia refugiaţi a Biroului migrație și azil;
– poliția de frontieră;
– organele de poliție;
– structurile Departamentului Instituțiilor Penitenciare al Ministerului Justiției sau subdiviziunile de detenție provizorie din cadrul organelor de drept;
– în cazul cererilor de azil politic, la Aparatul Președintelui Republicii Moldova, adresată direct Președintelui Republicii Moldova.

Înainte de emiterea unei decizii privind cererea de azil, solicitantului de azil i se dă posibilitatea de a susține un interviu în maxim 21 de zile pentru a stabili condițiile de acordare a unei forme de protecție prevăzute de legislația în vigoare a Republicii Moldova.
În final, se emite decizia argumentată de fapt și de drept privind cererea de azil a solicitantului cu indicarea tipului de azil (Biroul Migrație și Azil: bd. Ștefan cel Mare, 124, mun. Chișinău,
MD-2005, Republica Moldova, Tel.: 0-8000-1527. Email: migratie@ mai.gov.md, www.bma.gov.md/ru.)

Pentru mai multe detalii despre aspectele detaliate mai sus, apelati la Centrul de Justiție Socială ”Echitate”, tel. 0248 22190.  

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button