Est-CurierPolitic

CC: hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgenţă – neconstituţională

Curtea Constituţională a admis parţial sesizările deputaţilor Octavian Ţîcu, Sergiu Litvinenco şi Veronica Roşca privind instituirea stării de urgenţă la 31 martie 2021.

Cei trei deputaţi au depus sesizările la 7 şi 9 aprilie. Completul de judecători în componenţa Domnica Manole, preşedinte, Nicolae Roşca, Serghei Ţurcan, Vladimir Ţurcan şi Liuba Şova – judecători, au anunţat dispozitivul hotărârii nr. 15 din 28 aprilie 2021:
„Având în vedere sesizările înregistrate pe 7 şi 9 aprilie, în baza articolelor 135 al. 1 (a) şi 140 din Constituţie,  art. 26 din Legea cu privire la Curtea Constituţională, art. 6, 61, 62 (a), şi 68 din Codul Jurisdicţiei Constituţionale, Curtea Constituţională hotărăşte: 

Se admit parţial sesizările depuse de dl Octavian Ţîcu, dl Sergiu Litvinenco şi dna Veronica Roşca, deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova. Se declară neconstituţională Hotărârea Parlamentului privind declararea stării de urgenţă nr. 49 din 31 martie 2021. Se declară inadmisibile sesizările în partea referitoare la Hotărârea Guvernului cu privire la propunerea declarării stării de urgenţă, nr. 43 din 30 martie 2021″ – se spune în dispozitivul Hotărârii. În scurt timp aceasta va fi publicată pa pagina web a Curţii.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac şi intră în vigoare la data adoptării.

Judecătorul Vladimir Ţurcan a formulat o opinie separată, a anunţat preşedinta Curţii, Domnica Manole.

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button