Social

Când tinerii vin cu inițiativa , APL gășește bani pentru susținere

Beneficiari,  parteneri, finanțatori s-au întrunit la Criuleni, în incinta Centrului Resurse pentru Tineri „UNIT”,  pentru a analiza și a celebra reușitele tinerilor cu inițiativă din raioanele Criuleni și Dubăsari. Gazda evenimentului, Eduard Soltanici, a făcut o trecere în revistă a activității instituției pe care o conduce. Centrul ”Universul Tinerilor”, gândit inițial pentru a asigura o continuitate pentru integrarea copiilor ce frecventau centrul ”Speranța” din Criuleni după trecerea lor într-o altă categorie de vârstă, a devenit,  pe parcursul anilor, un local de instruire, generare și susținere a ideilor tinerilor, indiferent de categoria socială din care fac parte și viza de reședință. La moment, Centrul ”UNIT” implementează trei programe de anvergură în care sunt antrenați elevi, pedagogi și reprezentanți APL. E vorba de inițiative locale ale tinerilor care vin cu propuneri pentru ameliorarea stării de lucru în comunitățile lor. În anul curent 16 grupuri de inițiativă au reușit să obțină finanțare de la Consiliul raional Criuleni, primării pentru amenajarea mai multor locuri de agrement. Deși suportul de granturi pentru inițiativele tinerilor a crescut de la 8 mii lei la 10 mii de lei per proiect, investițiile făcute au fost mult mai mari, căci aceștea au găsit susținere și la cetățenii care au donat pentru amenajarea terenului de joacă pentru copii la Boșcana, bunăoară, sau a Centrului pentru Tineri la Mașcăuți,unde și primăria a dublat bugetul pentru proiect, etc.

Proiecte de educație media, ecologice sunt implementate la Bălăbănești, Miclești, Criuleni, Hârtopul Mare. Practic în majoritatea localităților din raionul Criuleni tinerii își organizează colțișoarele lor .

Pavel Spînu, președintele raionului Criuleni spunea că :”parcursul nostru este unul european, trebuie să investim în tineri ca acest parcurs să fie mai ușor”. Partenerii în persoana lui  Marian Stan, Secretar de stat în domeniul tineret și sport, Larisei Macarenco – Direcția tineret, Caroline Tissot – Directoare SDC, Vesna Roch – directoare adjunctă SDC, Radu Danii – Coordonator Național de Programe SDC, Nigina Abaszada – UNFPA Resident Representativ, Ion Donea – Manager de proiect, Olga Gordila-Bobeico – Ofițer de proiect, Irina Draguțanu – Coordonatoare comunicare și echipa Tdh Moldova, Liliana Dalta-Astrahan-Child Protection  au fost încântați să vadă entuziasmul tinerilor și al mentorilor lor, care cu bani puțini crează emoții mari.

După discuția de la Criuleni participanții au celebrat la Ustia, împreună cu tinerii din echipa ”Speranța”, deschiderea oficială a CHILL ZONE la care aceștea au muncit din luna martie 2021. Susținuți de Elena Ipati, Alisa Barbaroș, primarul Maxim Verdeș tinerii au descoperit spiritul de echipă, au prins câteva șiretlicuri din arta meșteșugăritului și au conștientizat că sunt o forță. Elena Ipati spunea:” Finalul este unul mult mai frumos decât ne-am așteptat. Acum rămâne să rugăm întreaga comunitate să păstreze tot ce am creat nu doar pentru noi, dar și pentru ei ”. Aceeași dorință o au și ceilalți tineri care au beneficiat de susținere în cadrul Programului„ You Create – inițiative comunitare creative realizate de tineri pentru tineri.”

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button